Tijdmachine – Reizen door de verhalen van Nieuw-West

Verhalenavond Stadsdeel Nieuw-West

Bij de sloop van een gebouw op het Osdorpplein is een muurschildering uit 1983 tevoorschijn gekomen. Het STIPO, team voor stedelijke ontwikkeling wil de informatie en anekdotes die bij markante plekken in Osdorp horen, in kaart brengen. Via een app waarbij je met je smartphone zelf de verhalen kunt beluisteren.

 

14 mei: verhalenavond op het Osdorpplein

Afgelopen jaar is er iets bijzonders ontdekt tijdens werkzaamheden in Osdorp: de muurschildering van Chileense kunstenaar Jorge Kata Nuñez. Dit laat zien dat Osdorp gevuld is met immaterieel erfgoed, een plek als dynamisch document, gevuld met levensgeschiedenis.

Op dinsdag 14 mei zal een verhalenavond worden georganiseerd ter ere van deze bijzondere ontdekking. Buurtbewoners (oud én jong) worden uitgenodigd samen deze levensgeschiedenis, de ziel van Osdorpplein, zichtbaar te maken door persoonlijke verhalen op te halen en te delen. Herinneringen, foto’s en memorabilia over en uit het gebied, beginnend bij de jaren ’80 toen Jorge Kata Nuñez zijn verhaal vastlegde op het Osdorpplein. Samen reizen wij tijdens de Tijdmachine sessie door de tijd en leggen wij vast hoe het gebied zich met de tijd mee heeft ontwikkeld en hoe het hedendaags erfgoed van het Osdorpplein meegegeven kan worden naar de toekomst.

 

De Chileense kunstenaar vertelt…

Vorig jaar in oktober toen de ‘mural’ ontdekt werd was de inmiddels bejaarde Chileense maker Jorge Kata Núñez in Nederland. (65). “Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig heb ik in Amsterdam ongeveer zestig muurschilderingen gemaakt met het kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra,” zo vertelde hij.

“De geschilderde figuren vertellen het verhaal over de dictatoriale tijd van Chili. Die paardenkop bijvoorbeeld staat voor kracht voor het volk. De vrouw en man die samen een ster tillen, symboliseren de hoop die we destijds niet mochten kwijtraken en er staat ook ‘nee tegen fascisme’. Dat spreekt voor zich.”

 

Behoud van markante plekken

De projectontwikkelaar wil ervoor zorgen dat het beeld zichtbaar blijft en overweegt, anders dan in de oorspronkelijke bouwplannen, glas in de gevel van het nog te bouwen pand – een stadskantoor – te plaatsen.

 

Tijdmachine

STIPO heeft een Tijdmachine ontwikkeld om de verhalen van bewoners, eigenaren, gemeente en ondernemers op te kunnen nemen in naderende veranderingen. Die verhalen vormen een aanvulling op bestaande, dominante verhalen, die vaak als marketinginstrument dienen. Denk aan Rotterdam als ‘de architectuurstad’, Amsterdam als ‘stad van de Gouden Eeuw’ en Eindhoven als ‘Philips-stad’.

 

Tijdens de Tijdmachine sessie komen de verhalen tot leven, worden deze gedocumenteerd en verder ontwikkeling in een verhalenroute door het gebied via het platform IziTravel: een applicatie waar verhalen gekoppeld zijn aan een fysieke locatie in het gebied. De gebruiker krijgt de persoonlijke verhalen te horen, ingesproken door de verteller zelf. Zie voorbeelden zoals verhalen Rhijnhuizen en Geheugen van West. Ook worden de verhalen gestold in fysieke objecten op het Osdorpplein met een visuele interpretatie. Deze objecten worden gemarkeerd als ontmoetingsplekken waar men persoonlijk kennis kan maken met de vertellers tijdens evenementen zoals Open Monumentendag, WeMakeTheCity en 24H Nieuw West.

 

De Tijdmachine is een samenwerking tussen gemeente Amsterdam, STIPO en Jongerenstraat.

 

Praktische informatie:

Datum: dinsdag 14 mei, inloop 16:30, 17:00 – 19:00

Locatie: Jongerenstraat: Osdorpplein 819-821

Er wordt gezorgd voor eten en drinken

Aanmelden via een mail naar sienna.veelders@stipo.nl