Thuis (gemaakt en) afgehaald

Nieuw-West – Lasagne met zes soorten kaas, kip met spaghetti en spinazie in roomsaus, biologische stamppot, Surinaamse Moksi Alesie, oftewel gemengde rijst met spliterwten, pompoen, spitskool, gekookte worst en varkensvlees met kruiden en Madam Jeanette peper. Heeft u al trek? Al deze en nog veel meer gerechten worden door uw buurtgenoten in Nieuw-West gemaakt. Voor een klein prijsje af te halen. In eigen buurt dus. Twee koks van Thuisafgehaald – respectievelijk uit Geuzenveld en Osdorp – vertellen over de lol en kunst van het koken voor je buren. “Dit voelt zo dorps, ik word daar heel gelukkig van.” 

Shirley Brandeis

Lekker, appeltaartjes!

Ageeth: “Mini-appeltaartjes, zo staan ze op de website van thuisafgehaald.nl. Met deeg van biologisch bloem, boter, suiker, een eitje, een snufje zout, gevuld met goudrenetten en kaneel. Klassieke appeltaart dus, maar dan in het klein. Vijftig cent per stuk, om drie uur komt iemand er een paar halen.”

De mini-appeltaartjes uit eigen keuken

De mini-appeltaartjes uit eigen keuken

Da’s geen geld.

Ageeth: “Dat zeiden mijn collega’s ook al. Na het proeven vonden ze het wel een euro per stuk waard. Maar ik hoef en wil hier niet aan verdienen. Dit is tegen kostprijs.”

Jacqueline: “Ik heb nu bijvoorbeeld twee goed gevulde kiploempia’s met oosterse smaken voor €1,60 op het menu staan. En een portie nasi met groenten en vlees voor €6,25. Stel dat je vijf dagen per week zou afhalen, dan ben je dertig euro per persoon kwijt. Aan vers eten, zonder zelf te koken en zonder vieze keuken!”

Hoe kwamen jullie bij Thuisafgehaald terecht?

Ageeth: “Ik had vorig jaar zelf pompoenen gekweekt en dat leverde vier kilo pompoenvlees en twee kilo aan schillen op. Wat moet je daar allemaal mee? Toen las ik over Thuisafgehaald, waarbij mensen hun buurtgenoten laten delen in hun passie voor koken. Nou, ik had dus voldoende pompoensoep voor de hele buurt! Daarnaast wilde ik ook andere gerechten aanbieden. Ik ben dol op koken. Ik heb het mezelf uit kookboeken aangeleerd en probeer nog steeds graag nieuwe recepten uit. En ja, als je voor een gezin kunt koken, kun je dat ook voor meer mensen. Handig voor wie geen tijd of zin heeft om eten te maken. Op afspraak af te halen bij de kok thuis.”

Jacqueline: “Ik kook al jaren. Lekker Javaans of Chinees, Hindoestaans en ook Hollands. Bij het tv-programma DWDD hoorde ik over Thuisafgehaald. Moet je doen, riep mijn familie, die mijn gerechten kent. Maar ik dacht in eerste instantie: eng hoor, mensen die je niet kent ontvangen in je huis.”

 Dat schijnt een drempel te zijn, zowel voor koks als kopers.

Ageeth: “Je hoort het wel eens, dat er een drempel is. En waar het aan ligt? In ieder geval niet aan de prijs. Misschien vinden afhalers het eng om in andermans keuken te komen?”

Jacqueline: “Misschien is men bang dat er niet hygiënisch wordt bereid?”

Ageeth: “Voor mij de reden om mensen in mijn keuken te ontvangen. Zien ze meteen hoe netjes alles gebeurt.”

En hoe bevalt het in de praktijk?

Jacqueline: “Goed! Het is leuk om mensen uit je buurt, die je niet kent, te ontmoeten. Soms schenk ik ook even wat voor ze in. Dat is ook de opzet van Thuisafgehaald. Niet alleen eten delen, maar ook je buren leren kennen. Maar voor alles vind ik het fijn dat mensen van mijn eten genieten. ”

Ageeth: “Ik vind het leukste eraan dat je eten kunt afhalen dat je zelf niet kunt maken. Je hoeft dan niet meteen naar een restaurant. Ik heb zo een keer in Osdorp iets afgehaald. En een praatje gemaakt. Heel gezellig. Het is niet alleen aan de deur betalen en afhalen.”

Is het een bepaalde doelgroep die eten via Thuisafgehaald koopt?

Jacqueline: “Bij mij in de Aker halen voornamelijk tweeverdieners en studenten af.”

Ageeth: “Ik hoop ook dat ouderen willen gaan afhalen. Hoe handig is het om voor je oudere moeder of vader bij een buurvrouw zoals ik eten af te halen! Net toen ik dat bedacht laatst, kwam Thuisafgehaald zelf met dat idee, ‘Bijzonder Thuisafgehaald’ genaamd. Koks kunnen zich aanmelden om voor mensen met een bijzondere behoefte, zoals ouderen of mensen met een chronische ziekte, te koken. Er zijn wel maaltijddiensten voor deze mensen, maar dat is niet zo vers als gekookt door een buurman of buurvrouw.”

Jacqueline: “Ik kook gezonder dan menig maaltijdservice. Ik heb me meteen aangemeld als kok voor Bijzonder Thuisafgehaald.”

Ageeth: “Ik zou het niet erg vinden om een straat verderop iets te brengen naar een oudere. Of mijn zoon, als ie wat ouder is, dat te laten doen. Zoals mijn man vroeger naar zijn opa een pannetje eten bracht.”

Hoe werkt de website van Thuisafgehaald?

Ageeth: “Op www.thuisafgehaald.nl type je je postcode in en dan zie je een plattegrond van je buurt met allemaal icoontjes. Een pannetje betekent dat er op die dag iets is af te halen. Klik je erop, dan zie je wat, vaak met foto en altijd met informatie over de kok. Een koksmuts betekent dat daar iemand woont die af en toe kookt. Een vraagteken betekent dat je een verzoek voor een maaltijd kunt indienen. Elke kok kan een lijst van ‘verzoeknummers’ aanmaken, zoals bij mij bijvoorbeeld de biologische boerenstamppot of de Boston baked beans, bruine bonen met spek en stroop en gember.”

Is het koken te combineren met je werk?

Ageeth: “Ik ben docent van beroep en kook één keer per week op een van mijn twee thuisdagen. Zo blijft het een hobby. Lekker paella maken – ook voor één persoon – of vegetarische erwtensoep, een rode koolgerecht dat ik zelfs lekker vind – want ik hield nooit zo van rode kool – of een recept uit een Zuid-Afrikaans kookboek uitproberen.”

Jacqueline: “Leuk zijn ook de bedankjes die je online op je pagina krijgt. Een goeie referentie is leuk én het geeft voldoening.”

Ageeth: “En vooral het idee: mijn buurtgenoten eten vanavond hetzelfde als ik!”

Ageeth’s kookkunsten vindt u op www.thuisafgehaald.nl in postcodegebied 1067 LZ onder de naam Fam. de Waal. Jacquelines gerechten op 1069 PW onder de naam Sajoer. Op deze site vindt u alle thuiskoks in uw buurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.