Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll

Over de opkomst van jeugdcultuur en rockhelden in de jaren 50, 60 en 70 met popfoto’s van Gijsbert Hanekroot

Tot en met 9 mei 2021 in het Van Eesteren Museum in Amsterdam

Wat doen Mick Jagger, Tina Turner, Bob Marley, Nina Hagen, Debbie Harry, Frank Zappa en David Bowie in het Van Eesteren Museum? Zij schitteren, samen met andere naoorlogse rockhelden, in de tentoonstelling We built this city on Rock and Roll. De tentoonstelling vertelt over de opkomst van jeugdcultuur in de jaren 50, 60 en 70 en de centrale rol die muziek ─ en de rockhelden en popiconen ─ daarin speelt. In de tentoonstelling staan foto’s die popfotograaf Gijsbert Hanekroot van vele (inter)nationale rockhelden uit die jaren maakte centraal. Het is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn popfoto’s te zien is in een Nederlandse tentoonstelling. Daarnaast zijn ook platenhoezen, brommers, jeugdtijdschriften en andere objecten uit die tijd te zien die de toenmalige jeugdcultuur illustreren. De tentoonstelling We built this city on Rock and Roll is vanaf nu te zien in het Van Eesteren Museum tot en met 9 mei 2021.

De nieuwe wijken en stadsuitbreidingen die tussen 1945 en 1965 in Nederland verrezen, waaronder Amsterdam Nieuw-West, werden bevolkt en ‘gebouwd’ door een nieuwe generatie jongeren. Tijdens de wederopbouw nam de welvaart snel toe en jongeren plukken daarvan de vruchten. Ze hebben wat te besteden en zetten zich af tegen hun ouders en de ouderwetse waarden en normen. Op zoek naar meer vrijheid en een eigen identiteit gaan ze los op de nieuwe muziek uit Engeland en Amerika: rock-’n-roll en beatmuziek. Van hun zakgeld kopen ze plaatjes, kleding en accessoires om er net zo uit te zien als hun idolen. Het is de tijd van suikerspinnen, vette kuiven en vlotte spijkerbroeken, en van franjes en lang haar. En van beatmuziek, jazz en heftige gitaarsounds. Nozems, pleiners, provo’s en hippies; elk met hun eigen stijl van kleden en vervoer. Jeugdcultuur is geboren en muziek speelt daarin een belangrijke en verbindende rol.

Rockhelden

De bekendheid en de status van rockhelden en popiconen wordt extra versterkt door de foto’s die van hen verschenen in steeds meer (nieuwe) muziekbladen, jeugdtijdschriften en speciale jeugdpagina’s van dagbladen. De 50 iconische popfoto’s van popfotograaf Gijsbert Hanekroot spelen dan ook een centrale rol in de tentoonstelling. Zijn foto’s van rockhelden en popiconen als Mick Jagger, Lou Reed, Frank Zappa en David Bowie verschenen in die jaren op platenhoezen en tijdschriftcovers en in kranten en muziekbladen als OOR. Ze werden door ontelbaar veel jongeren gezien, uitgeknipt, opgehangen, gekoesterd en bewaard. Het is de eerste keer dat een groot overzicht van zijn popfoto’s te zien is in een Nederlandse tentoonstelling.

Naast de foto’s van Gijsbert Hanekroot zijn in de tentoonstelling platenhoezen, brommers, jeugdtijdschriften en andere kenmerkende objecten uit die tijd te zien die de toenmalige jeugdcultuur illustreren. Ook worden foto’s en filmpjes van de toenmalige jeugd in Amsterdam en Nieuw-West getoond.

Tweede verdieping in het paviljoen

Om al deze foto’s en objecten te kunnen tonen, is in het Van Eesteren Paviljoen met steigeronderdelen een extra verdieping gebouwd. Anouk de Wit, directeur Van Eesteren Museum: ‘Het ontwerp daarvoor van Archetypisch refereert aan de bouw van poppodia. Die sfeer willen we oproepen. Bijkomend voordeel is dat we bezoekers hiermee voldoende ruimte kunnen bieden om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Dankzij de genereuze ondersteuning van fondsen, sponsoren en particuliere donateurs die ons via een crowdfundactie met VoordeKunst eerder dit jaar hebben gesteund, konden we de tentoonstelling zo bijzonder vormgeven.’

Randprogramma

Bij de tentoonstelling is een randprogramma gemaakt met muziek, optredens, lezingen door onder andere Gijsbert Hanekroot, workshops en verhalenavonden. In verband met het coronavirus is dit randprogramma opgeschort naar 2021.

 

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll

Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam

15 oktober 2020 t/m 9 mei 2021

Elke do t/m zo, 12.00 – 17.00 uur

Kosten: € 4,00 / € 2,50 (CJP) / gratis (Stadspas & kinderen t/m 12 jaar)

Tickets voor de tentoonstelling zijn alleen online verkrijgbaar via de website van het museum.

Tickets en meer informatie over deze tentoonstelling zijn te vinden op www.vaneesterenmuseum.nl.

 

Gijsbert Hanekroot

Gijsbert Hanekroots (1945) loopbaan als fotograaf in de muziekindustrie begon in 1969 na een stage bij Philip Mechanicus. Hij fotografeerde vele (inter)nationale pophelden en legde de nieuwe scene van (rock)muziek vast. Zijn portretten verschenen op platenhoezen en tijdschriftcovers, in muziektijdschriften als OOR, in jeugdbladen en op zogeheten jeugdpagina’s van dagbladen. De foto’s in deze tentoonstelling vormen een mooi overzicht van zijn werk uit de jaren 60, 70 en 80 en zijn voorzien van persoonlijke anekdotes.

Hanekroot is nog steeds actief als fotograaf. Binnen het randprogramma bij deze tentoonstelling staat onder meer gepland dat hij jongeren en aanstormende muzikanten van nu, uit Amsterdam en Amsterdam Nieuw-West, zal fotograferen. Zijn foto’s zijn eerder geëxposeerd in onder meer Parijs, Tokyo, Hong Kong en Moskou.