Tanken in het buitenland? Dit moet je weten

Als je met de auto op vakantie gaat, ontkom je aan een paar dingen niet: de route uitstippelen, je autoverzekering voor vertrek checken en de tank vullen. Waar moet je rekening mee houden als je tankt in het buitenland? Wij vertellen het je.

Tanken in het buitenland: 4 nuttige weetjes

1. De verkeerde brandstof tanken is geen reden voor paniek

Ieder jaar tanken zo’n 15.000 Nederlanders de verkeerde brandstof. Ze tanken diesel in plaats van benzine of benzine in plaats van diesel. Dat is natuurlijk flink schrikken, maar geen reden voor blinde paniek. Het belangrijkste is dat je weet wat je in zo’n situatie niet moet doen, namelijk: de sleutel omdraaien en je auto starten. Het beste is om helemaal niets te doen en zo snel mogelijk een hulpdienst in te schakelen. Zij kunnen de tank voor je leegpompen.

2. E10 is niet voor alle auto’s geschikt

Heb je wel eens van E10 gehoord? Dit is een mengsel van fossiele brandstof (90%) en ethanol (maximaal 10%) dat je in Duitsland, Frankrijk en België kunt kopen. Goed om te weten: lang niet alle auto’s kunnen tegen E10. Vooral auto’s van voor het jaar 2000 worden niet blij van deze brandstof. Beter kun je daarom voor de zekerheid de tank vullen met Euro 95 of SuperPlus 98.

3. Goedkoop tanken in het buiteland is een uitdaging

Niet schrikken: uit onderzoek van UnitedConsumers bleek dat dit jaar bijna 14% duurder is om in de 12 populairste vakantielanden te tanken. Vooral in Portugal, Frankrijk en Italië ben je veel geld kwijt aan brandstof. Je kunt geld besparen door niet langs de snelweg te tanken. Kies als het even kan ook voor een onbemand tankstation, dan ben je meestal nog goedkoper uit. Let wel op dat je hier niet kilometers voor om gaat rijden.

4. Pas op met het tanken van biodiesel

In Duitsland kun je bij de meeste benzinepompen biodiesel tanken. Een verleidelijke keus, want vaak scheelt het 20 cent per liter met fossiele diesel. Check alleen wel eerst even in het instructieboekje of je auto op biodiesel kan rijden. Anders ben je uiteindelijk alleen maar duurder uit.

Ben je tevreden over je autoverzekering?

Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Helemaal als je lange afstanden aflegt in een onbekend land. Daarom is het ook zo belangrijk dat je een autoverzekering hebt. Je weet dan zeker dat je auto goed verzekerd is in geval van pech. Wel zo’n fijn idee. Wist je dat de autoverzekering van InShared één van de voordeligste is? Bereken vandaag nog de premie voor je autoverzekering.