Struinen door de stadswildernis met landschapsarchitect 🗓 🗺

Meest recent
Café BRET Map

14 januari Wandeling Landschapspark Bretten op Yellow Sunday

Ga je mee struinen door de stadswildernis van Landschapspark Bretten? Het Van Eesteren Museum organiseert op zondag 14 januari 2018 een wandeling waarbij landschapsarchitect Pieter Boekschooten je alles vertelt over dit bijzondere groengebied. Als ontwerper van delen van dit gebied kent hij de paden en bijzonderheden als geen ander. De wandeling loopt van Sloterdijk naar Halfweg en voert je mee door het ruige riet, bosschages en langs verscholen meertjes.

Fotografie: © Van Eesteren Museum

Langs de Haarlemmertrekvaart bevindt zich Landschapspark Bretten, gepland als groene buffer tussen de Westelijke Tuinsteden en het Westelijk Havengebied. In het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP, 1935) waren hier volkstuinen, sportparken, parkstroken en infrastructuur gepland. De noordelijke verlegging van de Haarlemmerweg en de gedeeltelijke spoorlijn ging echter niet door, net als de aanleg van het Kanaal om de West. Hierdoor kon de recreatieve strook maar gedeeltelijk gerealiseerd worden. Alleen wat eerste aanzetten zijn zichtbaar in de spontaan ontstane natuur. Er werden nog vele plannen gemaakt, bijvoorbeeld om er hoge kantoorgebouwen of woningbouw te realiseren. Ook een groot volkstuinenpark met vaarroutes werd voorgesteld. Het bleven plannen.
Vandaag de dag kenmerkt het gebied zich als ruige stadswildernis als een museum van ruimtelijke intenties. En een prachtige reeks wel degelijk geplaatste kunstwerken van Haarlemmerpoort tot Halfweg.


Over de gids
Landschapsarchitect Pieter Boekschooten houdt zich al veertig jaar bezig met het landschap en de openbare ruimte in en rond Amsterdam, van binnentuinen tot grote landschapsopgaven. Ook de plaatsing van kunst in de openbare ruimte is één van zijn specialiteiten. Boekschooten is een groot natuurliefhebber en behalve vormgever ook gids.

Zijn fiets- en wandeltochten met belangstellenden bestrijken een groot deel van Amsterdam en omstreken. Naast deze activiteiten heeft hij een eigen bureau, Pr8Groen, en is hij gids en bestuurslid van het Van Eesteren Museum.

 

Praktische informatie
De Wandeling Brettenzone vindt plaats op zondag 14 januari 2018. De start is om 13.00 uur in Café BRET tegenover NS Station Sloterdijk en de tocht eindigt bij NS Station Halfweg. De terugreis is niet inbegrepen en is op eigen gelegenheid. Er kunnen maximaal vijftien mensen mee en de wandeling duurt drie uur. Een ticket kost € 12,50 en reserveren kan eenvoudig via www.vaneesterenmuseum.nl. Voor houders van CJP en Stadspas Amsterdam geldt een korting van € 2,50.

Meer wandelen
Wie van wandelen houdt kan ook profiteren van de nieuwjaarsactie van het Van Eesteren Museum: in de hele maand januari 2018 kunnen deelnemers aan de wekelijkse wandeling door de Amsterdamse Tuinstad Slotermeer, het zogenoemde Buitenmuseum, na afloop opwarmen met een gratis kopje koffie of thee in het museumcafé. Voor kinderen die meegaan met de wandeltocht is er frisdrank en ligt er nog een presentje klaar.
De Wandeling Buitenmuseum start elke donderdag t/m zondag om 13.00 uur bij het Van Eesteren Paviljoen. Meer informatie en tickets reserveren via de website van het museum.
Met het ticket voor de wandeling is ervóór of erna ook de vaste expositie in het fraai gelegen paviljoen te bezichtigen, over architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en de opzet van de Westelijke Tuinsteden, het huidige Amsterdam Nieuw-West.

Openingstijden Van Eesteren Museum
Het Van Eesteren Museum is open elke donderdag tot en met zondag, van 12-17.00 uur.
Op zondag 21 januari 2018 is het paviljoen beperkt open vanwege een winterlezing over het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP).
Het Van Eesteren Museum is bereikbaar via tram 13 (halte Burg. Rendorpstraat), tram 7 en 14 (halte Sloterpark). Voor meer informatie over het paviljoen, de jaren 50 museumwoning, andere begeleide tochten, de educatiemogelijkheden en de zogenoemde Van Eesteren Gesprekken, zie www.vaneesterenmuseum.nl.