Strijd tussen burgemeesters beslist !

Zwanenburg. In het kader van een jaarlijks terug te laten keren sportiviteitsmeeting/biljartwedstrijd tussen bestuursambtenaren van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede/Spaarnwoude was biljartvereniging ‘t Kan Altijd Beter (KAB) er in geslaagd dit op vrijdag 21 maart jl. plaats te laten vinden in Zwanenburg. Dit jaar was het dan ook de eerste keer in de geschiedenis dat 2 burgemeesters tegen elkaar mochten strijden in cultureel centrum de Olm. Namens de gemeente Haarlemmermeer namen burgemeester Theo  van de Weterings en wethouders Jeroen Nobel en John Nederstigt deel, terwijl de gemeente Haarlemmerliede/Spaarnwoude het groene laken zou bespelen met burgemeester Pieter Heiliegers en wethouders Ger Markus en Bob Graal.

Voorzitter Piet van Schaik viel de eer te beurt om de 6 bestuursambtenaren en overige genodigden van harte welkom te heten in de Olm en hen veel succes te wensen op en aan het biljart en hij liet hen weten dat het bij biljarten gebruikelijk is om elkaar bij de voornaam aan te spreken, waardoor er meteen een ongedwongen sfeer ontstond, een gezellige sfeer die de hele middag bleef hangen. Wedstrijdleider Cees Verhagen legde uit dat alle spelers in drie wedstrijden van 20 beurten of caramboles een keer tegen elkaar kwamen te spelen, waarna de deelnemers zich richting biljarts begaven om zich in te spelen en te wennen aan keu, ballen en biljarts .In de eerste ronde speelde Ger tegen Theo. Voor Theo, die de keu waarschijnlijk voor de eerste keer hanteerde, was er tegen de ervaren Ger geen eer te behalen. Jeroen maakte korte metten met Bob en aan de andere tafel waren Pieter en John aan elkaar gewaagd.  In de tweede ronde kwam Jeroen tegenover Pieter te staan en speelde John tegen Ger.

Op beide tafels ging de strijd gelijk op. Uiteindelijk wonnen Pieter en Ger nipt met een carambole verschil hun partij. Kunt u het nog volgen ? Het wordt nu makkelijker, omdat er nog maar 2 namen komen. Het historische treffen waar alles om draaide kwam in de 3e ronde op tafel 1 en betrof de strijd det Titanen, de beide burgervaders Pieter en Theo. Theo had uit de twee voorgaande partijen al aardig wat kennis opgedaan, maar desalniettemin gaven beiden elkaar geen duimbreed toe en tot de elfde beurt ging de strijd dan ook gelijk op. Maar in de twaalfde beurt maakte Pieter een serie van 5 caramboles en tekende daar mee het vonnis voor Theo. De wisselprijs betrof een plaquette van de Bietenbrug en deze trofee werd gewonnen met 46 tegen 36 wedstrijdpunten door het team uit Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Alle spelers kregen uit handen van voorzitter Piet van Schaik nog een persoonlijk aandenken en er ging een eervolle vermelding naar Jeroen, omdat hij maar liefst 19 wedstrijd punten had gescoord. Na nog een drankje en hapje werd iederen door Piet van Schaik bedankt voor hun aanwezigheid en deelname aan deze geslaagde middag.  Uit monde van de beide burgemeesters werd ’t KAB bedankt voor de  ontvangst en organisatie van deze leuke middag.

 Het biljarttoernooi werd in de biljartzaal op de 1e etage van de Olm in Zwanenburg gehouden. Van maandag t/m vrijdag zijn er 3 biljartclubs actief en wordt er gespeeld op 3 professionele biljarts, die m.b.v. een thermostaat continu verwarmd worden en dat heeft  als gevolg dat de ballen met zeer geringe weerstand over het laken rollen, een genot voor een biljarter. ‘t KAB is overdag actief en het gaat er daar net even anders aan toe dan bij andere clubs, omdat niet iedereen zomaar lid kan worden. Er zijn 3 speciale regels; je leeftijd moet hoger zijn dan 50 jaar en je mag niet meer actief werkzaam zijn in het arbeidsproces. Daarnaast moet je in de gemeente Haarlemmermeer woonachtig zijn. Voorzitter Piet van Schaik: “Wij biljarten overdag op tijdstippen waar anderen moeten werken. Wij spelen namelijk op maandag tot en met vrijdag in de  ochtend van  9.30 tot 12.00 een serieuze competitie tussen de clubleden onderling, met een decibelproductie die op fluisterniveau ligt. Daarna is het vrij biljarten van 13.30 tot 16.30  uur en is er meer gelegenheid om gezellig met elkaar te praten en zal niemand zich druk maken als de decibels toenemen omdat er zo nu en dan iemand zijn stem verheft of een goede mop vertelt. Er is overigens nog plaats voor nieuwe leden en ook dames zijn van harte welkom”.

Het is een gezellige club met een sociaal karakter; daarnaast kunnen de vaardigheden van de leden worden aangescherpt door op maandagmiddag aan de biljartlessen van voorzitter Piet van Schaik, Piet Zegstrook en Co van Duijkeren deel te nemen .’t KAB komt met 3 teams uit in de Nederlandse competitie CRBB, een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond en het huidige ledenaantal bedraagt 42.
Naast de 3 biljartclubs kan er in cultureel centrum de Olm worden deelgenomen aan diverse  andere activiteiten , zoals patchwork, volleybal, callanetics, kidsgym, zingen, etc. Op de site van de Olm kunt u zien of er voor u ook een leuke activiteit is. www.de-olm.nl.

Co van Duijkeren, lid ´t KAB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.