Stoomgemaal Halfweg

Zondag 7 augustus is het Stoomgemaal Halfweg geopend en tijdens deze openstelling draait de stoommachine ook weer!

Even wat anders dan strand of pretpark en doe eens een stap terug in de tijd. Het museumstoomgemaal Halfweg is zondag  7 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend. De stoommachine wordt om 11.30 uur opgestart en draait tot 16.00 uur.

Proef zelf de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo als vroeger in werking is: het helse kolenvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water voort gestuwd door zes enorme schepraderen die samen maar liefst anderhalf miljoen liter water per minuut uitslaan. Letterlijk binnen handbereik speelt  zich hier waterbeheer van weleer af. Hier kunt u (jong en oud) aan de weet komen welke belangrijke rol het stoomgemaal had in de waterhuishouding van het waterschap Rijnland en hoe nauw het verbonden was met de geschiedenis van de Haarlemmermeer.

En de kinderen worden zeker niet vergeten: modelstoommachines, de ‘meterman’ die proefjes doet, de smit die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren. De vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

Uniek is ook dat dit stoomgemaal als enige een treinstation op steenworp afstand heeft. Een bezoek aan het stoomgemaal is, zeker in deze tijd van overvloedige regens, meer dan waard.

U vind ons Stoomgemaal Halfweg, Haarlemmermeerstraat 4, te Halfweg. www.stoomgemaalhalfweg.nl