Stoomgemaal Halfweg komend weekend open voor publiek

Stoomgemaal Halfweg, onlangs verkozen tot monument van het jaar 2020 van de gemeente Haarlemmermeer, is komend weekend geopend voor publiek. Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober kunnen bezoekers van 11.00 tot 16.00 uur terecht in het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld. Om 12.00 uur wordt de stoommachine gestart. 

In het gemaal komt het indrukwekkende stoomverleden tot leven. Rijke historie, prachtige techniek en de sfeer van vroeger gaan er hand in hand. Als de bijna honderd jaar oude stoommachine draait, stoomt, sist, bruist en spat het, wat voor jong en oud een unieke belevenis is.

Hou er  wel rekening mee, dat je als bezoeker – als het te druk is – vanwege de geldende coronamaatregelen even moet wachten, voordat je naar binnen kunt of verder kunt lopen. In het gemaal is een eenrichtingslooproute uitgezet om te zorgen dat mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren anderhalve meter afstand kunnen houden tot elkaar en tot de aanwezige vrijwilligers.

 

Kinderen
Voor kinderen is er toch van alles te beleven. Zo staan er verschillende, draaiende stoommachinemodellen, kunnen ze zien hoe de stoker kolen op het vuur gooit en vertelt de smid  een ijzersterk verhaal, als hij het hete ijzer aan het smeden is.

Vrijwilligers
Stoomgemaal Halfweg wordt volledig in stand gehouden door vrijwilligers. Normaal zijn  er in het gemaal rondleiders aanwezig die alles kunnen vertellen over stoom, techniek en de historie van het stoomgemaal. Om zoveel mogelijk bezoekers binnen te kunnen laten, is het aantal vrijwilligers op 3 en 4 oktober echter beperkt en krijgen bezoekers een hand-out met de looproute en een beschrijving van wat zij op de route zien.

Toegangsprijs
De toegangsprijs voor volwassen bedraagt € 8,–. Kinderen van 6 tot en met 14 jaar betalen € 2,–. De museumjaarkaart is niet geldig.

Betalen voor de entree en consumpties kan alleen met een pinpas.

Op stroom naar stoom
Kom op stroom naar het stoomgemaal. Vanaf het NS station Halfweg-Zwanenburg is het maar een paar minuten lopen en heeft u een prachtig uitzicht op het gemaal.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Voor meer informatie: www.stoomgemaalhalfweg.nl