Stoomdiploma op de Dag van het kind bij Stoomgemaal Halfweg

Op zondag 18 juni staat het Stoomgemaal Halfweg geheel in het teken van kinderen. Er is van alles te beleven, kolen scheppen, ijzer smeden, proefjes doen, tandwielen smeren en raden hoeveel kolen er op de kolenberg liggen en een echt stoomdiploma halen. Stoomgemaal Halfweg is open van 10.00-16.00 uur. Om 11.30 uur wordt de stoommachine gestart en is de rest van de dag volop in bedrijf.

Dag van het kind
Zondag 18 juni is het in het Stoomgemaal Halfweg tijd voor de kinderen. Bij de meterman kunnen ze allerlei leuke proefjes doen en zien hoe stoom wordt gemaakt. Daarna is het tijd om kijken hoe dat in het echt gaat en wat er allemaal voor nodig is. Kolen scheppen en de stoker helpen om de kolen op het vuur te gooien, de machinist helpen met het smeren van de tandwielen. Raden hoeveel kolen er op de kolenberg liggen en bij de smid een ijzersterk verhaal horen en daarna zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer smeden.

Stomen, stromen, sissen, bruisen, spatten
De stoommachine wordt door kolen gestookt. Kolen en stoom zorgden samen voor een ware revolutie. Het indrukwekkende stoomverleden komt tot leven in Stoomgemaal Halfweg. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is een ware belevenis. Rijke historie, prachtige techniek, proeven en ondergaan van de sfeer van vroeger gaan hand in hand. Het stoomt en stroomt, sist, bruist en spat en laat een onuitwisbare indruk na.

Vrijwilligers
De vrijwilligers die alles over stoom, techniek en de historie van het stoomgemaal weten begeleiden de kinderen (en hun (groot)ouders) en geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

Op stroom naar stoom
Op stoom naar stroom komen, oftewel met de trein? Vanaf het NS station Halfweg-Zwanenburg is het maar een paar minuten lopen, met tijdens de wandeling een prachtig uitzicht op het stoomgemaal.