Steun ook de BuurtBuik!

Feestelijke start op zondag 11 februari

“BuurtBuik strijdt tegen voedselverspilling en brengt buurtbewoners samen door middel van het serveren van GRATIS maaltijden in de buurt, gemaakt van ‘gered’ voedsel van lokale supermarkten. Ook in Nieuw-West valt nog veel eten te redden en daar hebben we jouw hulp bij nodig!”

Shirley Brandeis

Zo klinkt de wervende tekst op de website waar de BuurtBuikorganisatie zich inspant om via crowdfunding het benodigde geld bijeen te brengen. Alle medewerkers zijn vrijwillig verbonden aan het mens- en milieuvriendelijke initiatief dat na Zuid, Oost, Noord, Zuidoost  en op twee plaatsen in West nu ook in Nieuw-West wordt georganiseerd. Maar de bakfiets waarmee overgebleven voedsel wordt opgehaald, de benodigde potten en pannen en de  restaurantlocatie, daar is geld voor nodig. “We willen dolgraag op 11 februari van start met een vestiging in dit stadsdeel,” vertelt Milana van der Werf, een van de vijf organisatoren van Buurtbuik Nieuw-West. “Er wordt zoveel eten onnodig weggegooid en er zijn zoveel mensen die behoefte hebben aan een gezamenlijke, gratis maaltijd.”

De BuurtBuikorganisatie in Nieuw-West met v.l.n.r.: Ingeborg, Milana, Nickel, Esmée en Michelle

Verrassing
Voedsel Verbindt is het motto van BuurtBuik, dat in 2014 door Roel Raterink werd opgezet nadat hij in Lissabon een initiatief zag dat verspild eten koppelde aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Inmiddels werken over de hele stad supermarkten, winkeliers en horeca mee om alles wat over en nog goed is bij de lokale BuurtBuikorganisaties te krijgen. Vrijwilligers, veelal buurtbewoners, halen het eten op en koken er met een professionele kok een lekkere maaltijd van. Milana: “Dat is elke keer weer een verrassing, want vooraf weten we niet wat er wordt opgehaald.” En dan kan de buurt aan tafel. Mensen die een gratis, goede maaltijd goed kunnen gebruiken. “Het gaat niet alleen om het eten. Gezelligheid vinden we ook heel belangrijk.”

11 februari
Dat ondanks alle vrijwillige handen (ook die van de professionele koks) geld nodig is, is een feit. Via de crowdfunding op de website voorjebuurt.nl/buurtbuiknieuwwest hoopt BuurtBuik in Nieuw-West voldoende op te halen voor 28 januari. Al 93 mensen hebben een donatie gedaan, nog veel meer is nodig. Vandaar ook een benefietbingo aanstaande zaterdagavond bij café Mono aan de Bilderdijkstraat. “We willen voldoende bijeenbrengen om ons BuurtBuik-restaurant goed en blijvend op de kaart te zetten. Gelukkig merken we dat veel mensen het initiatief graag steunen met een bedrag, of winkeliers met eten. Zij zorgen dat we vanaf zondag 11 februari kratten met eten mogen ophalen voor de lunch.” Deze middag zal om 14 uur de eerste BuurtBuik Nieuw-West in De Plint in Nieuw Geuzenveld aan de Cornelis Outshoornstraat feestelijk van start gaan. Daarna wordt er iedere zondag een warme lunch geserveerd. Met gedekte tafels, gastvrije gastvrouwen en gastheren, met gezelligheid (een optreden, een spelletje) en vooral lekker eten. Milana: “Ik heb meegelopen en meegegeten in andere stadsdelen. Er komt echt een heerlijk driegangenmenu op tafel. En de reacties van de gasten zijn hartverwarmend. Mensen eten weer eens wat anders, zeggen ze. Hoeven eens lekker niet voor zichzelf te koken. Eten weer eens gewoon goed. Daar doen we het voor!”

Op voorjebuurt.nl/buurtbuiknieuwwest kunt u kleine en grotere bedragen doneren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esmée, voorzitter BuurtBuik Nieuw-West, via info@buurtbuik.nl.