Steun aan mooie initiatieven!

Maar liefst 260 sympathieke verenigingen en stichtingen werden genomineerd voor de ‘Help Nederland vooruit’-campagne en kwamen zo in aanmerking voor een donatie van het ING Nederland Fonds. Vijf van de genomineerden komen uit Nieuw-West (en omgeving). Stichting FilmTrips, dat ook een mooi bedrag in ontvangst mocht nemen, vertelt.

Uitreiking bij ING Osdorpplein

De spannende stemronde ging begin dit jaar van start. Hoe meer stemmen, hoe hoger je donatie. In totaal werden 79.111 stemmen uitgebracht. Stichting FilmTrips kreeg voldoende stemmen om 1500 euro in ontvangst te mogen nemen. “Daar kunnen we zeker weer iets moois mee doen,” zegt Ad van Dam van FilmTrips, dat mensen kennis over film en beeldvorming bij wil brengen. “De laatste jaren zetten film vooral in bij het bestrijden van vooroordelen en stereotypen. Beeldvorming is heel belangrijk; hoe we naar elkaar kijken en elkaar daarop beoordelen. Daarbij spelen de media, tv, internet en film een belangrijke rol. Een beeld zegt meer dan duizend woorden!”

Stichting FilmTrips  heeft onder andere het project Roze in Beeld (www.rozeinbeeld.nl) ontwikkeld, over de zichtbaarheid van homo’s en lesbo’s in film en op tv. Hoe worden die gerepresenteerd en hoe is dat in de loop der jaren veranderd? Van Dam: “Denk aan Albert Mol, die was indertijd een uitzondering. Nu kijkt niemand meer vreemd op van Paul de Leeuw of Claudia de Breij. Maar dat iedereen zichzelf kan zijn is helaas in 2017 nog niet vanzelfsprekend”. Het nieuwste project heet SPPRTR, over homoseksualiteit en sport. Van Dam: “Een terrein waar homo’s en lesbo’s zich niet altijd welkom voelen. We gaan talkshows organiseren bij sportverenigingen, ook in dit stadsdeel. En dankzij de donatie van ING kunnen we nu ook lesmateriaal maken. Sportverenigingen kunnen zich nog aanmelden om mee te doen.”

De andere winnaars in Nieuw-West/Badhoevedorp ontvingen ook mooie bedragen. Dit zijn Speeltuin-en buurtvereniging Badhoevedorp, Stichting Dress for Success Amsterdam, Stichting Vrienden van het Woonzorgcentrum Leo Polak en KNV EHBO Amsterdam. Ook jullie van harte gefeliciteerd met jullie prijs!