Startschot voor Badhoevedorp AED-proof! 🗓 🗺

Haarlemmermeer Noord
Badhoevedorp Map

Badhoevedorp. Wie kent ze niet: de kastjes met de letters AED erop? Je ziet ze vaak, hoe belangrijk zijn ze? AED, het is iets met je hart, maar wat precies? De actie Hart voor Badhoevedorp, die zaterdag 29 juni van start gaat, geeft het antwoord.

Een Automatische Externe Defibrillator – dat betekenen de letters AED –  is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Dat is van  levensbelang om de normale hartslag weer op te kunnen wekken, zodat overlijden door een infarct kan worden voorkomen! AED’s kunnen dus levens redden, maar  de ruimtes, waarin ze zich in Badhoevedorp op het ogenblik bevinden, zijn vooral ‘binnen’: scholen, bedrijven, sportclubs, winkelcentra. Deze locaties zijn buiten hun officiële openingstijden gesloten, en dat maakt de apparatuur dan onbereikbaar. AED’s die beschikbaar zijn in buitenruimtes zijn een betere oplossing.

 

Deze overwegingen zijn aanleiding voor de Stichting Badhoevedorp AED- Proof om na de zomer in deze regio (Badhoevedorp en Lijnden) AED’s buiten te gaan plaatsen, in verwarmde kasten. Daarnaast wordt er onderzocht of  AED’s die zich nu ergens binnen bevinden, ook naar buiten kunnen worden gehaald.

 

Hart voor Badhoevedorp

Een ambitieus project, met als doel 10 AED’s beschikbaar te hebben in de buitenruimte van Badhoevedorp en 2 AED’s in de buitenruimte van Lijnden. En dat kost  geld. Een flinke financiële injectie komt van de Stichting Van Badhoevedorp Voor Badhoevedorp, die in 2018 tijdens het Stratengolftoernooi een mooi bedrag heeft ingezameld, maar dat is alleen al nodig als startkapitaal. Voor de rest is Badhoevedorp AED-Proof afhankelijk van crowdfunding, waarvoor onder andere de actie Hart voor Badhoevedorp in het leven is geroepen.

 

Wat, waar en wanneer:

Datum: zaterdag 29 juni, tijd: 10.00 uur tot 16.00 uur, locatie: Rode Kruistent bij supermarkten AH, Vomar, parkeerterrein voormalig viaduct A9. Herkenningsteken: rode ballonnen in de vorm van een hart. Officiële startsein: 10.15 uur bij AH door een bekende Badhoevedorper.

 

Wat gebeurt er bij de tenten?

Er is info over het herkennen van een hartinfarct, over wat je precies moet doen en hoe je een AED moet gebruiken. Er is een presentatie door HartslagNU, die een rol wil voor BHV’ers (bedrijfshulpverleners) als er gehandeld moet worden na een hartinfarct. En er is info over de reanimatiecursussen die in Badhoevedorp in het najaar op het programma staan, want een groot aanbod van AED’s is mooi, maar hoe je ga je goed met zo’n apparaat om?

 

HARTEN-tien

Zoals al gemeld: de Stichting Van Badhoevedorp Voor Badhoevedorp kan slechts startkapitaal leveren. Voor de ontbrekende gelden zijn donaties nodig en dat kan onder andere via de actie HARTEN-tien, die ook op 29 juni van start gaat.  Op de achterzijde van een grote harten-tien speelkaart worden mensen uitgenodigd 10 euro te storten op de rekening van de Stichting Badhoevedorp AED-Proof. Harten-tien kaarten zijn beschikbaar bij de Rode Kruistenten, AH en de Vomar.

 

Hart voor Badhoevedorp is mede mogelijk dankzij Rode Kruis, Lions, EHBO Badhoevedorp en de Dutch Medical Group (Lijnden). De gemeente Haarlemmermeer sponsort 3 apparaten.