Start bouw Pontsteigergebouw zomer 2015

De gemeente Amsterdam heeft overeenstemming bereikt over de bouw van het Pontsteigergebouw in de Houthaven. De bouw gaat uitgevoerd worden door de ontwikkelcombinatie Dura Vermeer en De Nijs. Het markante pand komt op de kop van de Pontsteiger, waarvandaan de pont naar Amsterdam Noord vertrekt. In de eigentijdse stadspoort komen in totaal ongeveer 450 huur- en koopwoningen en verschillende openbaar toegankelijke voorzieningen. Het ontwerp van het gebouw, in de vorm van een poort, is van architectenbureau Arons en Gelauff. Het bureau won in 2007 een ontwerpwedstrijd voor het Pontsteigergebouw.
Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening, gemeente Amsterdam: “Ik ben verheugd dat de bouw van het Pontsteigergebouw snel van start gaat. Het bijzondere ontwerp en de prachtige locatie zorgen ervoor dat dit gebouw straks als oriëntatiepunt voor alle Amsterdammers kan fungeren, zowel vanaf het water als op land. Zo zetten we het Houthaven gebied nog meer op de kaart.”
Dirk de Jager, portefeuillehouder Houthaven, stadsdeel West: “Ik ben ontzettend blij dat dit duurzame markante gebouw aan het IJ er nu echt gaat komen. Een landmark voor de Houthaven en 450 nieuwe woningen midden in de stad er bij.”
Planning De bouw start in juni 2015 en de oplevering staat gepland in november 2017. Parallel hieraan geeft stadsdeel West de opdracht om de pontsteiger te vervangen door een parkeergarage. De oplevering van de Pontsteigergarage staat, net als het Pontsteigergebouw, gepland voor november 2017.
Parkeergarage Op de plek van de huidige pontsteiger komt een ondergrondse parkeergarage. Zo moet de parkeerdruk in de Zeehelden- en Spaarndammerbuurt verminderen. Deze tweelaagse parkeergarage is bestemd voor vergunninghouders uit de Zeehelden- en Spaarndammerbuurt en biedt plaats voor ongeveer 230 parkeerplaatsen.

impressie-pontsteigergebouwHouthavens In het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West ontstaat een aantrekkelijke wijk waar mensen kunnen wonen aan het water: de Houthavens. Op de zeven groene, autoluwe wooneilanden komen in totaal circa 2.000 woningen, ruim 70 woonboten en voorzieningen zoals scholen, horeca, en een zorginstelling. Eind vorig jaar is het College van Burgemeester en Wethouders al akkoord gegaan met de opdrachtverstrekking voor de bouw van de Spaarndammertunnel. Hiermee wordt een belangrijke schakel gerealiseerd tussen de Spaarndammerbuurt en de als nieuw woongebied te ontwikkelen Houthaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.