Stadsdeel Nieuw West nieuws

Tuinstadhuis nieuw hoofdkwartier bestuur Nieuw-West

Het ‘Tuinstadhuis’ aan Plein ’40-’45 wordt het nieuwe onderkomen van het dagelijks en het algemeen bestuur van stadsdeel Nieuw-West. Per 1 september zijn op deze locatie de leden van het dagelijks bestuur gehuisvest. Ook de vergaderingen van de bestuurscommissie vinden vanaf die datum in het geheel gerenoveerde gebouw plaats. Een deel van de kantoormedewerkers in het gebouw aan de Pieter Calandlaan verhuist eveneens naar het Tuinstadhuis; waarschijnlijk aan het einde van dit jaar gevolgd door de rest. Voor vragen en voor producten, bijvoorbeeld reisdocumenten en vergunningen, kunnen bewoners sinds 1 januari terecht bij het Stadsloket op het Osdorpplein 1000. Dit geldt ook voor vragen aan het Sociaal Loket. Sinds 1 januari zijn de loketten aan de Pieter Calandlaan en in het Tuinstadhuis al gesloten.

Zomerprogramma Talentenhuis, activiteiten en kamp

In de eerste twee weken van de zomervakantie organiseert het Talentenhuis in Amsterdam Nieuw-West een zomerprogramma voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 juli kunnen honderd kinderen vijf dagen lang meedoen van 12-17 uur aan een carrousel van Talentenhuisworkshops, onder meer kickboksen, natuur, theater, film, atelier, dans en circus. Kosten voor 5 dagen: € 40,- (€ 20,- met stadspas) Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 juli kunnen 60 kinderen van 8 tot en met 12 jaar vijf dagen mee op 1001-nachtkamp in de bossen van Leusden. De kinderen zijn de hele dag buiten, kijken ’s avonds naar de kampsoap en maken muziek bij het kampvuur. Overdag is er programma met workshops zoals toneel, muziek, koken, schilderen en dans. Kosten voor 5 dagen all in: € 225,- (€ 50,- met stadspas). Er is ruimte voor extra korting/betaalafspraken. Aanmelden: www.talentenhuisnieuwwest.nl Informatie: 06-43258382. Locatie: Meer en Vaart 290

Zomers sporten en spelen in Tuinen van West

In de zomervakantie zijn er op vier woensdagen van 14.00 uur tot 16.00 uur gratis sport- en spelactiviteiten voor jong en oud op diverse locaties in de Tuinen van West.

-16 juli: sport-en spel op het evenemententerrein en de picknickheuvel (Tom Schreursweg).

-23 juli: disc golf op het evenemententerrein en bij cultureel bedrijventerrein 1800 Roeden (Joris van den Berghweg 101 – 111).

-30 juli is er Bootcamp op het evenemententerrein

-6 augustus een graffiti workshop op het evenemententerrein.

Kunstgras Events organiseert en begeleidt alle activiteiten. Kom op tijd want vol is vol! Informatie: facebook.com/tuinenvwest ; www.nieuwwest.amsterdam.nl/tuinenvanwest ; www.kunstgrasevents.nl

 Naar Moskou in Tuinen van West

Zondag 20 juli om 13.30 en 16.30 speelt ’t Woud Ensemble Naar Moskou…! bij Het Rijk van de Keizer in Tuinen van West. De voorstelling vertelt het ontroerende verhaal van een stel rusteloze mensen die, ooit beland in een provinciale omgeving, niets liever willen dan weer terug te keren naar hun mondaine geboortestad Moskou. Maar ze blijken niet in staat om hun dromen en verlangens te realiseren. Aanvangstijden: 13:30 en 16:30 uur. Voorafgaand aan de eerste voorstelling kunnen bezoekers op vertoon van de entreekaart, met korting brunchen bij Buitenbar Cantina. Na afloop van de tweede voorstelling kunnen bezoekers, op vertoon van de entreekaart, met korting deelnemen aan het aanschuifdiner bij Rijk van de Keizer. Locatie: cultureel bedrijventerrein 1800 Roeden (Joris van den Berghweg 101-111). Entree: € 23,50. Bewoners Amsterdam Nieuw-West € 15,=. Stadspas /65+ /CJP: € 20,=. Tot 16 jaar €10,=. Informatie: facebook.com/tuinenvwest; www.nieuwwest.amsterdam.nl/tuinenvanwest of www.woudensemble.nl. Reserveer tijdig, want vol is vol. www.bureaubarel.nl

Voetbal tijdens de ramadan

Jongerenwerk van Combiwel organiseert in samenwerking met jongerenwerk van Dock en Sciandri Ramadan-voetbal 2014. Elke dinsdag en donderdag van 00:00 tot 02:00 kunnen jongeren vanaf 15 jaar voetballen in de Calandhal. Jongerenwerkers passen hun werktijden aan en organiseren vooral aan het einde van de dag activiteiten. De Ramadan is 29 juni gestart en duurt een maand. De moskeeën verwachten grote drukte tijdens de gebedsdiensten na de avondmaaltijd. Tijdens de Ramadan eindigt het laatste gebed rond middernacht. Stadsdeel, moskeebesturen, politie en maatschappelijke organisaties hebben afspraken gemaakt om de viering van de Ramadan in goede banen te leiden en eventuele overlast rondom het (nachtelijke) moskeebezoek te voorkomen. De moskeeën zorgden er onder meer voor dat de parkeerregels werden nageleefd. In de voorgaande jaren verliep de Ramadan hierdoor rustig.

Handhaven op de juiste tijd en plek

Informatiegestuurd werken en flexibel inzetten van handhavers. Dit zijn belangrijke ontwikkelingen van het uitvoeringsprogramma Handhaving 2014-2018. Twintig procent van de handhavingscapaciteit wordt flexibel ingezet: de handhavers werken doelgericht en efficiënt op de juiste tijd en de juiste plek. De handhaving wordt georganiseerd rond zes thema’s: taxiproblematiek, overlast rond horeca, overlast evenementen, prostitutie, woonfraude, illegale hotels en scooterproblematiek.

Pak je Kans voor meiden

“Pak je Kans is ook geschikt voor meiden die tussen wal en schip dreigen te raken”. Dit zei Achmed Baadoud tijdens de terugblik op een jaar Pak je Kans, het programma dat jonge veelplegers helpt om werk te vinden en een dak boven hun hoofd, nadat zij hun straf hebben uitgezeten. De methode, op maat, streng en duidelijk, blijkt aan te slaan. De resultaten één jaar na de overhandiging van de eerste huissleutel aan de eerste deelnemer: 134 aanmeldingen, 76 actieve deelnemers, 58 uitgestroomde deelnemers, 76 Top 600-deelnemers weg en 12 deelnemers met een dak boven hun hoofd.

Huiseigenaren krijgen deze zomer tips tegen inbraak

Eind juni is de anti-inbraakactie gestart in stadsdeel Nieuw-West. De komende twaalf maanden bezoeken preventiemedewerkers meer dan 1300 huisbezitters in het stadsdeel. Doel: bewoners bewust maken van inbraakpreventie. Eerder werkte het stadsdeel samen met woningcorporaties om inbraakpreventie tegen te gaan door langs te gaan bij huurwoningen. De preventiemedewerkers van het stadsdeel adviseren de huiseigenaren wat zij zelf kunnen doen om inbraak te voorkomen. Ook krijgen zij een preventietas met onder meer een tijdschakelaar, een flyer van Burgernet, preventietips, en informatie over het sieradenbewaarproject. Volgens de cijfers van de politie is er in de zomer een stijging van het aantal inbraken. De zomeractie duurt tot 1 september 2014.

Vier nieuwe elektrische oplaadpunten

Op de Evertsweertstraat bij nummer 2, in Namenhof bij nummer 2 en in de Comeniusstraat bij nummer 249 komen nieuwe elektrische oplaadpunten, elk geschikt voor twee elektrische voertuigen. De gemeente Amsterdam stimuleert het gebruik van elektrisch vervoer. Eigenaren van een elektrische auto kunnen bij het stadsdeel een aanvraag indienen voor een oplaadpunt. De gemeente legt ook zelf oplaadpunten aan zoals op P+R terreinen, in parkeergarages, op autodeelplekken en bij kades voor elektrische vaartuigen. Het streven is om in 2015 een dekkend netwerk van oplaadpunten door de stad te hebben.

Verkeersmaatregelen Ringvaartdijk

De Ringvaartdijk wordt binnenkort opnieuw ingericht. Om de verkeerssituatie te verbeteren en veiliger te maken, is in overleg met de belanghebbenden, een aantal maatregelen tot stand gekomen. Het huidige inrijverbod voor motorvoertuigen wordt na de herinrichting opgeheven. De Ringvaartdijk wordt 30 km gebied, vanaf de kruising met Langsom tot aan de Oude Haagseweg. Voor fietsers en bromfietsen komt er een (brom)fietspad van de Ringvaartdijk (langs de woonboten) naar sportclub Xenios. Ook wordt het fietspad langs de Ringvaartdijk aangeduid als fietsstraat waar auto’s op worden toegelaten die zich moeten aanpassen aan de snelheid van de fietsers. Er komen snelheid remmende drempels en bij het viaduct van de A4 verkeerspaaltjes, zodat de weg niet langer een doorgaande weg is.

Taal op locatie: ‘Uit cursuslokalen naar de bewoners toe’

“Taalaanbieders moeten uit hun cursuslokalen naar de bewoners toe die een taalachterstand hebben,” zegt Achmed Baâdoud bestuurscommissievoorzitter van stadsdeel Nieuw-West. Bijvoorbeeld naar de basisscholen om taalles te geven aan de ouders die hun kinderen naar school hebben gebracht. Naar de kantine van de sportvereniging,waar de ouders tijdens een training wachten op hun kinderen. Naar de moskee om moskeegangers na het gebed les te geven in het activiteitenlokaal. Onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam wijst uit dat in delen van Geuzenveld en Slotermeer de laaggeletterdheid oploopt tot 41%. Hier wonen relatief veel mensen wonen met een niet westerse achtergrond en ook veel mensen met een lage opleiding en met een laag inkomen. Baâdoud: “Wij willen dat deze bewoners en hun kinderen hun taalniveau kunnen verbeteren en hiermee hun kansen vergroten in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Taal is de sleutel tot succes.”

Parkeerverbodzone Meer en Vaart en Geer Ban

Bij de wooncomplexen ‘Abel Tasman, Marco Polo en Willem Barentsz’ aan de Meer en Vaart en Geer Ban wordt in september een parkeerverbod zone ingevoerd. Dit betekent dat er alleen nog in de parkeervakken geparkeerd mag worden. Deze maatregel wordt genomen om de overlast en hinder van geparkeerde voertuigen op de rijbaan en het trottoir te voorkomen. Bij de wooncomplexen en in de straten in de directe omgeving zijn voldoende (inpandige) parkeerplekken aanwezig.

Verkeersmaatregelen Maassluisstraat

In de Maassluisstraat komen gescheiden rijbanen met eenrichtingsverkeer en in de hele straat gaat een parkeerverbodzone gelden. Er kan dan alleen nog in parkeervakken worden geparkeerd. Deze maatregelen moeten overlast en hinder van geparkeerde voertuigen op de rijbaan en het trottoir voorkomen. Na de herinrichting is er voldoende parkeermogelijkheid in de Maassluisstraat.

Nieuwe tarieven sportparken en -hallen

De tarieven voor de huur van sportparken en sporthallen voor het seizoen 2014-2015 worden verhoogd met 2,5 %. Dit is een aanpassing aan de prijsindex voor gezinsconsumptie. De nieuwe tarieven worden per 1 september in rekening gebracht. De nieuwe verhuurtarieven zijn vastgesteld op basis van stedelijke afspraken en volgens het voorstel van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkelingen.

Sport- en spelactiviteiten Tuinen van West

In de zomervakantie zijn er op vier woensdagmiddagen gratis activiteiten voor alle leeftijden in Tuinen van West.

Woensdag 16 juli zijn er sport- en spelactiviteiten op het evenemententerrein en op de picknickheuvel aan de Tom Schreursweg.

Woensdag 23 juli is er Disk Golf op het evenemententerrein en bij het cultureel bedrijventerrein 1800 Roeden (Joris van den Berghweg 101- 111).

Woensdag 30 juli is er Bootcamp op het evenemententerrein en bij 1800 Roeden.

Woensdag 16 augustus is de graffiti workshop op het evenemententerrein.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.