Stadsboerderij Osdorp: een groene oase in de stad 🗓 🗺

Meest recent
Stadboerderij Map

Oogstfeest zaterdag 29 september
Bij de opening in 2014 mochten bezoekers van de Stadsboerderij Osdorp hun wensen opschrijven en in de wensenboom hangen. Voor Martin ten Brinke zijn veel wensen uitgekomen. De boerderijbeheerder hoopte indertijd er een levendige plek voor omwonenden, natuurliefhebbers en stadstuinders neer te zetten. En dat is gelukt. “Als je die kindergezichten ziet bij een aardbei of de trotse blikken van ouders als ze door hun kind over de tuintjes worden rondgeleid…”

Shirley Brandeis

“Contact met de natuur is zo belangrijk. Handen in de grond, weten waar je eten vandaan komt, zien hoe het groeit, proeven van gezond lekkers.” Martin ten Brinke pakte vier jaar geleden voortvarend de stadsdeelvraag op om van de dierenweide in het vernieuwde Botteskerkpark een zelfstandig draaiende stadsboerderij te maken. “Zelfstandig, dat betekent dat we onze eigen broek moeten ophouden.” En dus worden ruimtes verhuurd voor vergaderingen, workshops, buurtbijeenkomsten en feestjes, er is horeca en vele groene activiteiten trekken jong en ouder naar de groene oase aan de Botteskerksingel. Een plek waar duurzaamheid, ontmoeting en samenwerking geen loze termen zijn, maar dagelijkse kost. Een plek waar kinderen geregeld iets moois en groens ontdekken al wonen ze niet op het platteland. “Als je die gezichten ziet bij een flinke aardbei die ze zelf hebben laten groeien, of die blikken van ouders als ze door hun kind over de tuintjes worden rondgeleid. Als ze lavendel ruiken of munt, en dat herkennen van thuis. Mensen komen hier van alles doen; tuinieren, rondkijken, proeven, leren… Dit hadden we voor ogen indertijd.”

De smaak te pakken
Een van de mensen die er ‘van alles’ doet is Esther Boukema van Smaak te Pakken. Bij haar lessen voedseleducatie op basisscholen draait het om de eigen ervaring. Een betere plek dan de kruidentuin of kindertuin op de groene stadsboerderij kun je niet bedenken. “Voedsel is de basis van ons leven, maar heeft tegenwoordig een beperkte rol,” aldus Esther. “Ik wil kinderen weer na laten denken over wat ze eten, laten zien hoe het groeit, hoe het proeft – een pompoenpit smaakt geroosterd bijvoorbeeld heel anders – en vooral ook hoe je het kunt bereiden. Niks fijners dan lekker rustig kneden in deeg!” Ouders zijn gehaast, willen een snelle hap, ziet ze om zich heen. “Kinderen leren  door voedseleducatie bewust kiezen. En ook hoe, want voeding is zoveel meer dan een product kiezen. Als je anders leert kijken zie je in de supermarkt de geschiedenis van ons eten en de mensheid in de schappen liggen. Dat maakt voeding interessant; het sluit goed aan bij talloze vakken op school.” Daarom maken veel scholen gebruik van de ervaringsgerichte voedseleducatie van Smaak te Pakken. “Ik ga met de leerlingen terug naar de bron; naar de natuur en ook naar de eetcultuur. Wie ben jij door wat je eet? Welke waarde heeft eten in jouw cultuur? Ook die dingen bespreek ik met ze. Zodat ze de smaak te pakken krijgen en thuis hun ervaring doorgeven. En dat lukt. Ik hoor kinderen geregeld na afloop zeggen dat ze een ontzettend leuke tijd hebben gehad op de tuin en in de kookles, soms zelfs dat ze later kok willen worden.”

Oogstfeest
Wie ook dat blije gevoel wil krijgen, is zaterdag 29 september welkom tijdens het Oogstfeest. Martin: “Elk seizoen vieren we met een eigen feest. Afgelopen zondag is de herfst begonnen. Zaterdag gaan we pizza’s bakken in een leemoven, er zijn workshops (ook mini-workshops door kinderen) en een speurtocht, er is live muziek en een boerenmarkt waar boer Bijma van de Osdorperweg vergeten groente verkoopt en de imker honing, we verkopen sappen van de Fruittuin van West en boer Theo staat er met bijzondere knollen, aardappels en wortels. Alles ruikt naar lokaal en natuur, naar verbinding ook. We werken veel samen, met vrijwilligers, met organisaties als The Beach, met gezondheidsambassadeurs, met horeca in de buurt – denk aan Hotel Buiten die we bevoorraden met groente uit eigen tuin – en omdat gezondheid meer is dan voedsel alleen geeft de fysiotherapeut zaterdag een leuke workshop over houding en iPadgebruik.”

Het Oogstfeest wordt gevierd op zaterdag 29 september tussen 12 en 18 uur op de Stadboerderij aan de Botteskerksingel 30b in Osdorp. Iedereen is welkom! Zie voor meer informatie de websites stadsboerderijosdorp.nl en smaaktepakken.nl.