Spraakmakende foto-expo in OBA Osdorp

Vanaf 9 oktober vertoont OBA Osdorp de foto-expo Niet Meer Zonder Jou van fotografe Cigdem Yuksel. Deze expo is een schurend, soms angstaanjagend, maar vooral een goudeerlijk en ontroerend openbaar gesprek tussen twee generaties.

De foto-expo van fotografe Cigdem Yuksel is onlosmakelijk met de voorstelling Niet Meer Zonder Jou verbonden. In deze voorstelling verbreken Moeder Havva Oral, een lid van de traditionele moslimgemeenschap en haar vrijgevochten dochter Nazmiye Oral, de jarenlange stilte en bespreken alles, van seks, het geloof, het huwelijk tot aan homoseksualiteit, in het bijzijn van het publiek.


Vijftien portretten

Cigdem herkende zich in het verhaal van Nazmiye en ze portretteerde daarop vijftien andere moedige leden uit de islamitische gemeenschap in Nederland, die net als Nazmiye en Havva de confrontatie met een familielid of naaste aangaan. 

Bekladde foto’s
De foto’s van Cigdem werden tijdens het Holland Festival 2015 geëxposeerd in 50 tramhokjes verspreid over Amsterdam. De foto’s lokten vele reacties uit en enkele werden beklad. Door de bekladde foto’s realiseerde Cigdem zich dat haar portretten een opening vormen voor een gesprek dat anders nooit plaats zou vinden. Cigdem trok de wijken in van zes Nederlandse steden. Met de foto’s onder haar arm ging ze op bezoek bij islamitische bewoners met de vraag of zij voor drie weken een foto wilden adopteren en ophangen in hun huis. Cigdem vroeg hen op de portretten te reageren met authentieke impulsen en de foto’s te bewerken met stiften, kranten, verf, tape of met materiaal wat ze voorhanden hadden.

 

Zowel Cigdem’s onbewerkte originelen als de geadopteerde bewerkte fotoportretten zijn vanaf 9 oktober 2017 te bezichtigen in OBA Osdorp.