Sloten-Oud Osdorp 39e jaargang, nummer 1915

Stop dumping (groen)afval bij vrije geer!

Een vriendelijk doch DRINGEND verzoek aan iedereen, die wel eens groenafval of grof vuil heeft gedumpt in de groenstrook langs de Vrije Geer, achter de abri van de bushalte Osdorperweg: Doe dat nooit meer! En spreek anderen, die dat nog wel doen, er op aan dat ze daarmee stoppen.

Het is nu écht officieel verboden om hier (groen)afval te storten! (foto: Tamar)

Dat mag daar namelijk niet. Het is een illegale stortplaats geworden en die situatie moet nu stoppen. De gemeente heeft de rommel nu nog één keer opgeruimd, maar moet flink extra kosten maken om dit te regelen. Er moesten voor deze klus namelijk speciaal een vrachtwagen en container worden gehuurd. De gemeente heeft hier geen budget voor. Het is namelijk de bedoeling dat iedereen op Sloten zijn tuinafval (gebundeld, maximaal 1,5 meter) en grofvuil op dinsdagavonden na 21.00 uur tot uiterlijk op woensdagochtenden vóór 7.30 uur buiten zet. Klein tuinafval dat in een vuilniszak past, mag ook op maandagavond bij het gewone vuil worden gezet. Dan haalt de gemeente het op.

Daarnaast kunt u ongebundeld tuinafval en grofvuil  zes dagen per week gratis wegbrengen naar het Afvalpunt aan de Henk Sneevlietweg. Dat is toch een geweldige service? Stop dus met het illegaal storten aan de Vrije Geer.

 

Spreek anderen erop aan

Bij deze dus het nadrukkelijke verzoek aan alle Slotenaren, VAT’ers, Badhoevedorpers en anderen om hier en op andere plekken in de openbare ruimte geen (groen)afval meer te storten. De gemeente heeft nu eenmalig de rommel opgeruimd en doet dat nu niet meer! Het was toch ook geen gezicht, zo bij de entree van het mooie dorp? Mocht u afvaltoeristen zien, die de inhoud van hun laadbakken/kruiwagens hier dumpen, spreek deze mensen aan en probeer te voorkomen dat ze hun rommel hier achterlaten! Dank u wel voor de medewerking.

Gebiedsbeheer Schoon en Heel van de gemeente Amsterdam

 

Het wonder van het Nieuwe Meer en de Oeverlanden

Het is maandag, 2de paasdag, tegen het einde van de ochtend. De rustige atmosfeer die op dat moment heerst op het water en in de Oeverlanden wordt ineens verdiept door het bariton-geluid van de Bolnes moter van de veerboot Helena.

Het bronsgroen ontluikend blad van de Populier.

Een bekend silhouet tekent zich af tegen de skyline van het Amsterdamse Bos. Het veer vaart weer uit. Weliswaar is de dienst ingekrompen, alleen nog op zon- en feestdagen en nog maar van 12 tot 18uur. Midden in de zomer is dat natuurlijk erg kort. Maar we moeten onze zegeningen tellen en blij zijn dat de leuke oversteek over Het Nieuwe Meer weer mogelijk is. Met veerpont Ome Piet kan weer de Ringvaart worden overgestoken, van de Koenenkade naar de Ringvaartdijk, ter hoogte van restaurant Meerzicht en het Koekoekslaantje.

 

Dezelfde ochtend hoor ik de eerste Nachtegaal zingen langs het fietspad, in dezelfde boom waar hij voorgaande jaren ook een zangpost had. Deze overwinteraar in zuidelijk Afrika had de Oeverlanden weer weten te vinden. In sommige jaren broeden er wel eens een zevental paren. Hopelijk blijft dat zo en gaan de Oeverlanden in dit opzicht niet het Amsterdamse Bos achterna, waar de soort na een enorme uitbreiding tot wel 50 paren in de jaren zestig, in de jaren negentig volledig verdween. Het biotoop van steeds dichter en hoger opgaand geboomte blijkt niet aantrekkelijk. De Oeverlanden met hun rijke struweelzones en bijbehorende ondergroei van bijvoorbeeld brandnetels zorgen voor een blijvend aantrekkelijk milieu, zodat we in lengte van jaren kunnen genieten van de fabelachtige zang.

Zijn die paar Nachtegalen van de Oeverlanden niet voldoende, dan moet uitgeweken worden naar de Kennemerduinen, bijvoorbeeld tussen Kraantje Lek en Zandvoort of Bentveld. Op een zwoele avond loop je van het ene zangterritorium naar het andere. Soms zit daar geen honderd meter tussen.

 

Een andere zeer gewaardeerde vogel zag ik deze paasmaandag ook weer voor het eerst in ons gebied, de Visdief. Deze gracieuze stern is ook juist terug uit Afrika en is een trouwe bezoeker van Het Nieuwe Meer en, verder weggelegen, de Oosteinder- en Westeinder Plassen. Deze soort broedt niet in de Oeverlanden maar iets verderop bij Riekerhaven op het dak van de voormalige garage Kost. Een grinddak doet enigszins denken aan rivier- of kustgebied, maar is vooral veilig tegen predatie van de Vos of andere rovers. Het tekent meteen de woningnood die in de Randstad voor deze vogels bestaat. Vorig jaar waren er zogenaamde meeuwenverschrikkers geplaatst. Ik hoop dat de mensen dit jaar iets vriendelijker zijn tegen deze sierlijke gevederde vrienden.