Sloten-Oud Osdorp 39e jaargang, nummer 1914

7 mei bevrijdingspicknick op het slotense dorpsplein

De Dorpsraad nodigt alle bewoners van Sloten en Oud Osdorp, de vrijwilligers van de werkgroepen en iedereen die zich verbonden voelt met het landelijk gebied, uit voor een gezellige bijeenkomst. We gaan op zondag 7 mei vanaf 13.00 uur aan lange tafels picknicken op het Dorpsplein. Voor bestek, borden en bekers wordt gezorgd. Het is de bedoeling dat iedereen wat lekkers meeneemt en dat we van elkaars lekkernijen gaan proeven. Dat kan bijvoorbeeld een salade of quiche zijn.  De Dorpsraad gaat poffertjes bakken en maakt lekkere soep. Wie geen tijd of zin heeft om zelf wat te maken, kan ook gekocht brood of wat te drinken meenemen.

De Wester Harmonie komt muziek maken. Uit ervaring weten we dat dat heel goed klinkt op het mooie plein! Ondertussen kunnen we gezellig samen een vorkje prikken en bijpraten. Hopelijk wordt het droog en zonnig… Houdt u die datum alvast vrij? Wij hopen u in groten getale op 7 mei op het Dorpsplein te mogen begroeten!

Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp

 

De paarden zijn weer terug!

27 april: Nostalgische Koningsdag op Sloten

Over een kleine maand is het weer zo ver! Wij zijn al druk bezig met de voorbereidingen en doen ons best om de traditie van het feest op Sloten hoog te houden. Nu staat al vast dat we weer gaan ringsteken vanaf paarden, pony’s en fietsen.

 Ringsteken op Sloten in 1965: Rie, Els en Piet de Jong-Mol vormden een prima team! Wie het dorp goed kent, ziet dat de wedstrijden toen op de Osdorperweg werden gehouden. De koetsen zijn in 2017 verdwenen, maar de paarden zijn er gelukkig nog...

Ringsteken op Sloten in 1965: Rie, Els en Piet de Jong-Mol vormden een prima team! Wie het dorp goed kent, ziet dat de wedstrijden toen op de Osdorperweg werden gehouden. De koetsen zijn in 2017 verdwenen, maar de paarden zijn er gelukkig nog…

U kunt vast gaan trainen! Dit jaar is er tegenover het Dorpsplein een kinderboerderij voor de kleintjes. Met geitjes, kippen en konijnen. Voor 2,50 euro kan iedereen, die zijn creativiteit wil laten vloeien, een hoefijzer komen versieren. Natuurlijk zorgen we ook voor gezellige muziek op het Dorpsplein. En, aan het eind van de dag is een biertje bij café Kerkzicht natuurlijk weer een mooie afsluiting.

 

Vrijmarkt-regels

Nu het voorjaar echt aangebroken lijkt, krijgt iedereen vast weer het zolder-opruim-gevoel… Daarom noemen we alvast even een paar afspraken die we op het dorp maken rond de verkoop op de vrijmarkt: Iedereen – of je nu op het dorp woont of niet – is welkom om hier te komen verkopen. Bewoners van het dorp – die willen verkopen – hebben wel het eerste recht om voor hun eigen huis met hun handel te gaan staan. Ook is het niet toegestaan je kleedje op de weg neer te leggen. Het dorp moet altijd toegankelijk blijven voor de hulpdiensten. Bovendien is dat ook niet echt handig… Daarnaast zullen we in het dorp een aantal plekken afzetten met rood/wit-lint. Met deze afzettingen reserveren we plekken in het dorp die de Oranjevereniging nodig heeft.

Verder zien wij liever bij de vrijmarkt geen professionele handel met nieuwe spullen. Wij hopen dat het mooi weer wordt en dat we de mooie Koningsdagtraditie op Sloten – die de laatste jaren steeds populairder wordt – ook in 2017 kunnen voortzetten.

Het bestuur van de Oranjevereniging Sloten

 

Plaatsnaamborden

Osdorperweg 1962, ter hoogte van nr.667. Het asfalt ziet er inderdaad belabberd uit. Fier staat het plaatsnaambord Osdorp. Vijf jaar later is dit bord verdwenen.

Osdorperweg 1962, ter hoogte van nr.667. Het asfalt ziet er inderdaad belabberd uit. Fier staat het plaatsnaambord Osdorp. Vijf jaar later is dit bord verdwenen.

Twee weken geleden bepleitte ik terugplaatsing van zogenaamde komborden voor de verschillende dorpskernen die nog steeds herkenbaar aanwezig zijn in de verstedelijkende omgeving.

Maar klopte mijn bewering wel dat vroeger alle dorpen van naamborden voorzien waren?

Ik ben daarvoor bij de beeldbank van het gemeente-archief te rade gegaan op de lemma Sloterweg en Osdorperweg. Op slechts enkele foto’s staan plaatsnaamborden afgebeeld en dan alleen in de periode van na de tweede wereldoorlog tot begin jaren 60. Na 1967 zie je uitsluitend Amsterdam op de borden. Dan gaan de gedachten toch gemakkelijk naar de figuur van Joop den Uyl die van 1963 tot 1965 wethouder van economische zaken was en bekend stond als voorvechter van grootschalige ontwikkeling. Van hem zijn enkele foto’s in de beeldbank opgenomen waarop te zien is dat hij met enkele ambtenaren de kwaliteit van het wegdek van de Osdorperweg onderzoekt.

Het lijkt dat plaatsnaamborden zoals wij ze nu kennen, voor de tweede wereldoorlog niet voorkomen. De gemeentegrens werd gemarkeerd met een stenen pilaar waarin de gemeentenaam gebeiteld stond. Een mooi exemplaar staat langs de Amstel bij het Kalfje. Scheefgezakt en ietwat verwaarloosd is met enige moeite het gemeentewapen en naam van Amsterdam te ontwaren. Van naamborden of stenen zuilen van de gemeente Sloten heb ik geen foto’s gevonden.

Veerpont Nieuwe Meer vaart weer op zon- en feestdagen!

Afgelopen week kwam het goede nieuws, vanaf komend paasweekeinde vaart pontveer Nieuwe Meer weer op zon- en feestdagen, tot half oktober. De zaterdagse dienst komt te vervallen. Het veer wordt geexploiteerd door het GVB die het vertrouwde schip Helena inhuurt van Rob Piet (Rederij Oeverloos). Onze eigen noord-zuidlijn, van Oeverlanden naar het Amsterdamse Bos v.v. Hiermee kan het 28ste seizoen van start gaan.