Sloten- Oud Osdorp 39e jaargang nummer 1908

Uw redacteur ziet ze vliegen

Afgelopen maanden had ik de zorg voor een oude en zieke hond. Bijna 14 jaar maakte hij deel uit van de familie, veel kilometers hebben we met hem gelopen, hier in de omgeving maar ook op vakanties of tochtjes elders. Hartproblemen en de daaruit voortvloeiende benauwdheid hebben er uiteindelijk toe geleid dat we onze Quinto hebben moeten laten inslapen. Door de vochtophoping als gevolg van de verminderde hartfunctie waren plaspillen nodig wat weer maakte dat we zeer geregeld met hem naar buiten moesten, anders vloeide de urine al binnenshuis. Veel winteravonden heb ik rondjes gelopen, vaak met een heldere lucht waarbij veel sterren zichtbaar waren, zelfs hier aan de stadsrand met overvloedig kunstlicht. Zo naar de lucht kijkend onderwijl de hond uitlatend viel me steeds weer een heldere ster op die een wat flikkerend licht vertoonde in verschillende kleuren. Zou dat nou zo’n pulsar ster zijn? Na raadplegen van het internet bleek ik de klok te hebben horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt. Een pulsar ster kan niet met het blote oog worden waargenomen en heeft niets van doen met wisselende kleuren.

Het merkwaardige was dat wat later op de avond mijn ster verdwenen bleek. Aan het begin van de avond stond de ster, gezien vanuit mijn voordeur, aan de zuidoostelijke hemel. Elke avond, wanneer het tenminste helder was, ongeveer op dezelfde plek. Dus de verrekijker erop gericht waarna duidelijk werd dat het hier om een helikopter ging. Aan het bewegen van het beeld te oordelen stond hij hoog aan de hemel en minstens 10 kilometer afstand, tussen Amsterdam en Utrecht. Een vast brandend wit/geel licht naar alle kanten en wisselend het groen en rood van de boordlichten zichtbaar. Of hangen er urenlang buitenaardse bezoekers boven ons. De vraag is of die ook boordverlichting hebben, rood aan bakboord en groen aan stuurboord.

Quinto

Zo vlak bij Schiphol ben je natuurlijk wel gewend aan lichten die zich door het nachtelijke duister bewegen, maar dan is er meestal geluid van straalmotoren hoorbaar. Buitenaardse oorsprong van mijn ster lijkt uitgesloten, maar welke menselijke activiteit zich hoog boven ons afspeelt steeds aan het begin van avond is mij niet duidelijk. Wellicht waakt op deze manier vadertje staat over ons op deze grote hoogte. Zonder hond was het mij waarschijnlijk nooit opgevallen, ik blijf benieuwd of hierover informatie bestaat.

 

 

 

Nieuws uit de omgeving.

Het parool meldt de komst van een gigantische “vreetschuur en zuipkeet aan de rand van een woonwijk. 2000-5000 extra bezoekers in de wijk per dag, bijna een miljoen bezoekers per jaar, vele honderden auto’s die de straten verder verstoppen (..) Gigantische geluids- en vuiloverlast (..) Een dagattractie die ongeveer even groot is in bezoekersaantallen als Walibi. Dat willen wij niet in onze achtertuin.”

Het plan voor een nieuw, reusachtig uitgaanscomplex op een bedrijfsterrein in Osdorp (Lutkemeerpolder?) stuit op verzet, blijkens een petitie met ruim vijfhonderd handtekeningen. Toch gaf de gemeenteraad vorige week goedkeuring voor de ‘Meet Inn’ die volgend jaar open moet gaan. Onder één dak zijn elf restaurants gepland met 1200 zitplaatsen, dinnershows, bowlingbanen en attracties als lasergamen, superjumpen, klimmen en glowgolfen. Er komen 400 mensen te werken.

Ik vraag me af of er wel voldoende markt is voor dit enorme aanbod. Hebben we nu al niet erg veel eetgelegenheden, meer dan goed is voor ons? Dit voorbeeld geeft aan dat de gemeenteraad in de verre Stopera minder geneigd is te luisteren naar bewoners uit de periferie. We zijn de middellanders van Amsterdam.

Joodse werkkampen

Een week eerder publiceerde het parool een groot artikel over de joodse werkkampen in en om Amsterdam. Veelal waren dit door de bezetter overgenomen werkverschaffingskampen uit de dertiger jaren waar in de oorlogsjaren joden tewerk gesteld werden. Weliswaar mochten deze dwangarbeiders ’s avonds naar huis, maar gebleken is dat dit voor velen  het voorportaal van de vernietigingskampen was. Een van de kampen wordt gesitueerd waar nu de Oeverlanden zijn, toen Riekerpolder. Mij is hiervan niets bekend en het boek van Pim Ligtvoet  geeft hierover geen uitsluitsel. Zijn er mensen die hiervan weten?

 

 

Bloeiende Hazelaar bij Aquarius aan het Nieuwe Meer, lentebode!