Schooltuinevenement ‘Beleef de natuur in de buurt’

Natuur- en Milieueducatie (NME) Amsterdam en Instituut voor Natuureducatie (IVN) Amsterdam hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk groene evenementen te gaan organiseren op de schooltuinen van de NME. Doel is om de schooltuinen ook buiten de schoolweek een functie te laten hebben voor beleving en educatie van natuur en duurzaamheid.

Voor IVN Amsterdam vormt dit een mooie gelegenheid om meer buurtgericht te werken. Er zijn dertien schooltuinen in Amsterdam waar in principe gebruik van gemaakt kan worden. De insteek van de evenementen is om een leuke en leerzame dag te organiseren een groene inspirerende omgeving voor jong en oud. Het eerste evenement, onder het motto ‘Beleef de natuur in de buurt’ vindt plaats op de Jan P. van Blijdestijnschooltuin (aan de Staalmeesterlaan 435, aan de noordzijde van het Rembrandtpark) op zondagmiddag 12 maart van 13.00-17.00 uur.

De volgende natuuractiviteiten staan op het programma:

  • Vogels spotten; vogels vliegen het hele jaar rond, dus we kunnen altijd naar hen op zoek. Zowel op de schooltuin als in het Rembrandtpark vinden vogelexcursies plaats.
  • Natuurpad; om de schooltuin ligt een natuurpad. Op paaltjes staan verschillende opdrachten voor kinderen en zij kunnen een fotospeurtocht doen.
  • Natuurexcursie; in en rondom de schooltuin verzorgt een IVN-natuurgids een natuurexcursie. Kinderen kunnen mee op stadssafari.
  • Demonstratie permacultuur; in de schooltuin is een stukje ingericht als tuin met permacultuur. Deze wijze van natuurlijk tuinieren wordt getoond en toegelicht.
  • Demonstratie imker; er staat een bijenkast in de schooltuin. De imker toont hoe de bijenkolonie leeft en hoe honing wordt gemaakt.
  • Workshop over bodem en zaadontkieming. Dit sluit aan op het lesprogramma dat schoolklassen rond die tijd volgen op de schooltuin. Via educatieve filmpjes van het moestuinprogramma van IVN is te zien hoe moestuinieren werkt.
  • Knutseltafel; die staat in het gebouw. Met uiteenlopende natuurlijke materialen kunnen kinderen knutselen.
  • Circus Engelbregt heeft een oude ambulance omgebouwd tot een medisch lab. Kinderen (en volwassenen) kunnen in en rondom de schooltuin planten zoeken die een helende werking hebben. Onder begeleiding van een plantenexpert worden hier natuurlijke medicijnen van gemaakt zoals capsules, zalfjes of een amulet.

De toegang is gratis en de inloop vrij.

 

IVN Amsterdam is op zoek naar enthousiaste en actieve mensen met een groen hart die zich in willen zetten voor een van onze werkgroepen. Verdere informatie over activiteiten en vacatures zijn te vinden op de website van IVN Amsterdam (www.ivn/afdeling/amsterdam).