Samen met Startpunt weer meedoen

Dat meedoen aan de samenleving heel belangrijk is, stond 19 oktober als een paal boven water voor alle genodigden van de partnerdag van Startpunt. Duizenden mensen zijn sinds 2013 via Startpunt (toen nog Werkpunt geheten) op weg geholpen naar een baan, een opleiding, naar taalles, een stage- of werkervaringsplek. Oftewel, op weg naar een toekomst. Maar dat kan Startpunt, zeggen de medewerkers zelf ook, niet alleen. Vandaar een middag om stil te staan bij het succes en om vooruit te kijken met alle betrokkenen.

Shirley Brandeis

Flinke klappen kreeg Bob veertien jaar geleden tijdens het boksen. De net afgestudeerde psycholoog raakte in coma, kwam eruit, revalideerde en reintegreerde, maar moest met zijn beperkingen leren leven. Dat er voor hem geen passend werk in zat, bleek na talloze sollicitaties. “Toen een jobcoach mij naar Startpunt verwees, dacht ik: eerst zien, dan geloven.” Bij het Startpunt hadden ze intern een vacature voor Bob; woonbegeleider bij Pak je Kans, een project waarbij risicojongeren worden begeleid naar een beter leven. Na twee keer een verlenging heeft hij sinds kort een vast contract. Het eerste in zijn leven. “Het voelt alsof ik weer kan ademhalen. De mensen van Startpunt kwamen hun beloftes wél na.” En over zijn werk: “Hier word ik beoordeeld op mijn mogelijkheden en niet mijn beperkingen. Al is die beperking toch ook van nut. Ik laat de jongeren zien: als ik er met mijn hersenletsel bovenop kan komen, dan kun jij dat zeker ook!”

In groepjes brainstormen over dilemma’s, aannames en oplossingen

Doolhof
Bob is bij lange na niet de enige die weer zijn leven op de rit heeft gekregen sinds hij met Startpunt in contact kwam. “Het pad richting een goede toekomst is als een doolhof,” legde projectmanager Houssein Mouhmouh tijdens de bijeenkomst uit bij een tekening van een doolhof waar kreten als ‘meedoen werkt!’ en ‘verbinden op maat’ duidelijk maken waar Startpunt voor staat. Ruim 9000 mensen kwamen sinds 2013 langs voor een intake, waarbij gekeken werd waar hun behoeftes en krachten liggen. Nadien vonden 3300 van hen een baan, bijna 200 gingen aan de slag als Gastheer (extra toezichthouders op straat voor veiligheid en het beantwoorden van vragen), 307 gingen in de leer en aan het werk bij Schiphol, 572 vonden een stageplek, 1346 gingen op passende taalles, 487 grepen hun kans bij het eerdergenoemde Pak je Kans (de meeste jongens komen uit de beruchte top 600 van zware criminelen) en zo voort. Van deze 9000 behoren 2947 momenteel onder het kopje ‘uitval’. Dat betekent dat ze nu nog niet gemotiveerd zijn, maar Startpunt blijft contact houden en aanmoedigen. “We blijven mensen voortdurend motiveren om mee te doen.” En daarbij zijn netwerken en samenwerken de toverwoorden. Zodat snel duidelijk is waar iemand die weer mee wil doen aan de samenleving terecht kan.

“Ik ben niet meer zoals vroeger”
Bij Ali was het te bewandelen traject duidelijk. Als voormalig crimineel uit de top 600 kon hij alleen nog bij Pak je Kans z’n kans pakken. Het project werd door Achmed Baȃdoud, voorzitter van de bestuurscommissie van Nieuw-West, opgezet waarna de kritiek ‘misdaad loont’ losbarstte omdat jongeren als Ali een huis en een baan kregen aangeboden. Anno 2017 kijkt Baȃdoud tijdens de partnerdag tevreden. Ali, die in 2013 uit handen van burgemeester Van der Laan als eerste de sleutel van een Pak je Kans-woning kreeg, heeft een toekomst opgebouwd, is getrouwd, heeft een dochter en een baan. Zijn dankbaarheid richting de mensen van Startpunt en hun netwerk toonde hij bij Jeroen Pauw op nationale televisie. “Ik ben niet meer zoals vroeger en daarmee motiveer ik ook andere jongeren om op het rechte pad te blijven of te gaan.” Ali heeft zijn leven weer op de rit en na hem lukte dat nog vele anderen die aanklopten bij Startpunt.

Dilemma’s en oplossingen
Terugkerende kernwoorden van de afgelopen jaren – denk aan waardigheid, verantwoordelijkheid en kwetsbaarheid – waren 19 oktober de thema’s waaromheen de aanwezigen gingen brainstormen. Dilemma’s werden gedeeld, aannames hardop uitgesproken en oplossingen aangedragen. “Wie niet zichtbaar is, wordt niet gevonden,” zei Tobias Ebbers van het Jongerenservicepunt. “Geef mensen hun waardigheid terug door ze mee te laten doen,” sprak Guido van Luijk van Startpunt. Met hen en vele anderen zoekt Startpunt continu naar kansen. Want, zegt Mohamed Bourik van stadsdeel Nieuw-West: “Samenwerken is enorm belangrijk.”

Het netwerk van Startpunt groeit nog steeds. Het aantal mensen dat op weg wordt geholpen ook. De medewerkers gaan de wijken in, staan op pleinen met een mobiel kantoor, bellen huis aan huis aan en de deur aan het Osdorpplein staat de hele week open. Allemaal voor wie mee wil denken, mee wil praten, mee wil doen.

Wil je graag aan het werk en ben je bereid in jezelf te investeren? Bel, mail of kom langs. Het team gaat graag met jou aan de slag om je doel te bereiken. Tel.: 020 253 6888, mail: startpunt.SDNW@amsterdam.nl of loop binnen op het Osdorpplein 521. Geopend maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.