Samen eten, samen praten, samen doen? De Sociëteit Badhoevedorp reikt de helpende hand

Door: Anja Maas

Badhoevedorp. Vereenzaming, het is zo’n zwaar woord. Maar welke senior voelt zich soms niet alleen? Je hoeft niet meer naar je werk. Om je heen draait de maatschappij op volle toeren. Jij doet niet meer mee. Je zou best andere mensen willen ontmoeten voor een koffietje of een praatje, maar hoe doe je dat? Wie zich in dit beeld herkent kan terecht bij De Sociëteit Badhoevedorp: Ontmoetingsplek en Vraagbaak voor senioren op zoek naar gezelschap.              

“Wij doen dit samen”, zegt Sandra van Weerdenburg, mede namens collega en naamgenote Sandra die niet bij dit gesprek aanwezig kan zijn. “We presenteren ons dan ook als Sandra & Sandra.”  Zij zijn bij De Sociëteit betrokken via hun werkgevers. Voor Sandra van Weerdenburg is dat Zorgcentrum De Meerwende, voor collega Sandra Amstelring Dagbesteding. Andere initiatiefnemers zijn gemeente Haarlemmermeer ,  Maatvast, Meerwaarde en de Dorpsraad van Badhoevedorp. “De Sociëteit bestaat sinds september 2015, in het leven geroepen om ouderen de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten. Voor velen geldt: daar zitten ze dan. Ze willen best contact, maar hebben soms een duwtje nodig. Dat duwtje, dat krijgen ze dan van ons.”

Probleemdag is voor veel senioren de zondag. Lang niet altijd kan er contact met kinderen of andere familie zijn. Dan duurt zo’n dag heel lang. Sandra  & Sandra – ze treden afwisselend op als gastvrouw – maken er graag een dag van waar ze naar uit kunnen kijken. “Ze zijn tussen 12.00 en 16.00 uur welkom in ’t Rietland: om elkaar te leren kennen en – als dat al gebeurd is – bij te praten. Praten en eten gaat prima samen, dus wij nodigen ze uit voor een lunch met soep en broodjes. Kopje koffie of thee? Dat is gratis. Wie mee-eet met de lunch betaalt 2 euro per persoon.”

Het idee sloeg aan en per eind september 2016 wordt er nog een maaltijd aangeboden, op dinsdag in het Dorpshuis. “Van 10.00 tot 15.00 uur”, aldus Sandra. “Dat is een warme maaltijd. Absoluut vers, ik kook zelf. Een mooie uitdaging. Hartstikke leuk om te doen, zeker als je merkt hoe enthousiast onze gasten zijn. Ook hier geldt: koffie en thee gratis, en een kleine bijdrage voor het eten. De warme maaltijd op dinsdag kost 5 euro. Wel even van tevoren opgeven , voor 11.00 uur, in verband met de hoeveelheden.”

Samen…..

Het is dinsdag 31 januari, en rondom een  gezellige tafel in het Dorpshuis zijn zo’n 8 personen in afwachting van wat Sandra van Weerdenburg voor ze in petto heeft. De Sociëteit? Ze zijn er enthousiast over. Ze drinken koffie, thee, ze eten er heerlijk en vooral  gezellig met elkaar. Want als je alleen woont, komt het er vaak niet van om voor jezelf te koken. En in je eentje eten? Daar is geen bal aan. “We kennen elkaar inmiddels en het is  erg leuk om hier samen te eten. De meesten van ons komen wel iedere week. Soms slaat er iemand wel eens een keer over.  Het eten is prima en altijd een verrassing. Vandaag hebben we zelfs een keuze: vlees of vis. Fijn, dat de Sandra’s zo voor ons klaar staan. We zijn er blij mee.”