Rustige 4 mei herdenking, ook in Badhoevedorp

Badhoevedorp. Zelden was 4 mei, 20.00 uur zo’n beladen tijdstip als dit jaar. Wie herdenken we wel, wie herdenken niet, het kwam allemaal voorbij tot een kort geding aan toe. Schreeuwen tijdens en voor de Dodenherdenking om je gelijk te krijgen – wat dat gelijk dan ook moge zijn – werd door de rechter verboden, maar daarmee leek de kous niet af. Vrijwel niemand was er  dan ook gerust op dat de 2 minuten stilte op de Dam in Amsterdam, ondanks het rechterlijk verbod, toch niet zouden worden misbruikt.

Uiteindelijk was er van een lawaaidemonstratie geen sprake. Alleen kort voor het sein “2 minuten stilte” begon er één persoon te schreeuwen. Daar bleef het bij. Daarna was het op de Dam intens stil.

Voor onrust tijdens de herdenking in Badhoevedorp, zo dichtbij de hoofdstad, was niemand bang geweest. En dat bleek terecht. Het werd, zoals altijd, een stijlvolle, rustige, plechtigheid. Het gehele programma kon verlopen zoals de traditie had de afgelopen jaren gewild heeft. In de Pelgrimskerk, de vaste plek voor de 4-mei herdenking, begon om 19.00 uur een bezinningsbijeenkomst met als thema Herdenking en Verzet. De bijeenkomst werd muzikaal ondersteund door een blazersensemble. Tegen 19.45 uur begon de herdenkingsceremonie bij het monument aan de Snipstraat, gevolgd door de 2 minuten stilte en een kranslegging. Mariëlle Sedee, lid van de Haarlemmermeerse gemeenteraad voor het CDA, legde een krans namens de gemeente. Er waren tevens kransen namens het 4/5 mei comité Badhoevedorp, de Raad van Kerken, het Rode Kruis en nog andere organisaties. Er werd afgesloten met een défilé, onder muzikale begeleiding.