Rondom bus 21 

Geuzenveld – Al maanden verzetten bewoners in woonwijk De Eendracht zich tegen het plan om bus 21 niet meer door hun buurt te laten rijden. Wat dit in de praktijk betekent, vertellen gedupeerden in een serie interviews. Deze week Marja van de Willigen, eigenaresse van Diva’s Hairdesign.
Door: Shirley Brandeis

Rondom bus 21“Dat kan toch niet! Een bedrijf zonder halte vlakbij. En dan heb ik ook nog eens veel ouderen in mijn klantenkring. Sommige dames komen wekelijks even lekker hun haar laten doen. Dat is echt hun uitje. Nu stappen ze vrijwel voor de deur uit. Straks moeten ze een flink stuk lopen. Dat is niet voor iedereen op te brengen. Niet leuk voor onze klanten, niet leuk voor ons. Pure derving is het. Maar echt, het allerergste is het voor de mensen die in de wijk wonen. Dat de lokale politiek dit plan van het GVB indertijd niet heeft gezien of heeft aangekaart dat het niet mag gebeuren, is vreselijk. Moet je als gewone burger een fout in je werk maken… dan kun je vertrekken. Maar nee, de wethouder hier vond het geen blunder. En blijft zitten waar ie zit. Het was gebeurd. En wij zitten er mee.

Ik snap gewoon niet dat het GVB zo machtig kan zijn. Al het geld moet naar de Noord-Zuid-lijn. Lijnen worden geschrapt, haltes opgeheven. Bewoners moeten dan maar een kilometer wandelen tot aan de dichtstbijzijnde halte, vindt men. Hebben ze in Nieuw-West net met veel investeringen de Tuinen van West meer op de kaart gezet als recreatiegebied, verdwijnt gewoon de enige bushalte daar. Er zijn daar aan de rand van de stad ook veel sportorganisaties als Aristos en het Rugbycentrum, er is een volkstuincomplex Tigeno en het Rijk van de Keizer, heerlijke horeca in de natuur. Om er maar een paar te noemen. Wat moeten die zonder goede openbaar vervoerverbinding voor hun bezoekers? Natuurlijk kom je als het even kan met de fiets naar je sportclub. Maar in de winter ga je liever met het openbaar vervoer en dan zijn een parkeerterrein en een stille woonwijk geen prettige plek om doorheen te lopen naar een ver weg gelegen bushalte, die eerst direct voor je sportclub lag.

Ik denk niet dat dit kan worden teruggedraaid, maar ik hoop dat iemand in de politiek een nieuwe berekening wil uitvoeren. Onze wijk beslaat een groot deel groen. Daar wonen geen mensen, maar koeien. Toch is dat deel in de berekening meegenomen, waardoor het lijkt of de bewonersdichtheid zo laag is dat je wel een halte of vijf kunt schrappen. Dat heeft het GVB dus gedaan, op grond van die oneerlijke cijfers. Ik kan er van schuimbekken, zo boos ben ik.”