Rode Kruis Amsterdam organiseert Langste Eettafel voor eenzame Amsterdammers

Samen opstaan tegen sociaal isolement

Op maandag 28 oktober organiseert het Rode Kruis Amsterdam in het informatiecentrum Noord/Zuidlijn een Langste Eettafel voor Amsterdammers die in een sociaal isolement leven. De gasten worden op deze avond in de watten gelegd met een diner verzorgd door the Luxury Hotels of Amsterdam en muziek van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. ‘Spelers’ van het Elftal tegen Armoede zullen op symbolische wijze het diner serveren. Wethouder Vliegenthart is namens de Gemeente Amsterdam op deze avond aanwezig.

Sociaal isolement doorbreken
Amsterdam kent een groot aantal eenzame inwoners. Mensen die het contact met hun omgeving zijn kwijtgeraakt door persoonlijke omstandigheden. Deze mensen schuiven aan bij de Langste Eettafel; zij zijn deelnemers van het maatjesproject ‘Samen in Amsterdam’ van het Rode Kruis Amsterdam, maar ook deelnemers van maatjesprojecten van andere maatschappelijke organisaties in de stad. Met deze avond willen we hen niet alleen uit hun isolement halen en ruimte bieden voor ontmoeting, maar ook aandacht vragen voor het grote aantal eenzame mensen in de stad.

Aan het hart
Verschillende partijen boden direct hulp aan om deze avond te organiseren. Zoals Emmy Stoel vanuit de Luxury Hotels of Amsterdam: “De Week tegen Eenzaamheid is een initiatief dat me aan het hart gaat. Ik vind het dan ook vanzelfsprekend dat we als Luxury Hotels of Amsterdam in samenwerking met het Rode Kruis Amsterdam een bijzonder diner organiseren ter ondersteuning van dit initiatief.” Emmy is tevens lid van het ‘Elftal tegen Armoede’. Dit Elftal, met als coach Burgemeester Van der Laan, bestaat uit een groep vooraanstaande Amsterdamse bestuurders en directeuren. Spelers van het elftal zullen het diner op symbolische wijze serveren. De Noord/Zuidlijn stelt  het informatiecentrum als ruimte beschikbaar en Jazz Orchestra of the Concertgebouw verzorgt de muziek.  Zo staan verschillende partijen samen op tegen eenzaamheid.

Amsterdamse Coalitie tegen Eenzaamheid
De Langste Eettafel is een idee van de Coalitie Erbij, een samenwerking van verschillende maatschappelijke organisaties die samen strijden tegen eenzaamheid. Amsterdam kent een lokale Coalitie, waar onder andere het Rode Kruis Amsterdam, de Diaconie, het Leger des Heils, De Regenboog Groep en de Zonnebloem deel van uitmaken. In De Week tegen Eenzaamheid (24 september t/m 3 oktober) vraagt de Coalitie aandacht voor het grote aantal eenzame mensen in de stad. Dit doet ze met meerdere initiatieven, waaronder de ‘Langste Eettafel’ en  de ‘Lieve Amsterdammer actie’ , waarbij o.a. basisscholieren een kaartje voor eenzame Amsterdammers schrijven.

Samen in Amsterdam
Het Rode Kruis Amsterdam helpt eenzame Amsterdammers via het maatjesproject ‘Samen in Amsterdam’, waarbij vrijwilligers worden gekoppeld aan een eenzame stadgenoot. De vrijwilliger helpt bij het opbouwen van een sociaal netwerk en gaat er met het maatje op uit. Samen een kop koffie drinken, samen op zoek naar activiteiten in de buurt, of samen eten tijdens de Langste Eettafel. Het brengt deelnemers onder de mensen en helpt ze op weg om uit hun isolement te komen.