Regiegroepen onder vuur

Uit de stadsdeelraad

Nieuw-West – De fracties van BNW81, TvA en VVD staan uiterst kritisch tegenover de Regiegroepen in de Huizen van de Wijk, die de subsidies verdelen voor Bewonersinitiatieven. Maar zij blazen incidenten op, halen toewijzing door het stadsdeel en toewijzing door Regiegroepen door elkaar, en meestal onderbouwen zij hun kritiek niet.

Cees Fisser (@CehabeeF)

Over zeven van de tien inhoudelijke punten die 25 september op de agenda van de deelraad stonden, was in de voorbereidende commissievergaderingen al overeenstemming bereikt. Over deze punten kon men dus snel besluiten (hamerstuk). Een nieuw agendapunt dat was toegevoegd, Burgerinitiatief tafeltennistafel, vroeg beduidend meer tijd, maar leidde nog niet tot het door de burger gewenste resultaat.

Mevrouw Harteveld en haar dochter pleitten voor een tafeltennistafel in Park Haagseweg.

Mevrouw Harteveld en haar dochter pleitten voor een tafeltennistafel in Park Haagseweg.

Burgerinitiatief tafeltennis

“Een burgerinitiatief is een schriftelijk voorstel van een burger uit het stadsdeel om een onderwerp op de agenda van de vergadering van de stadsdeelraad te plaatsen.” Aan het burgerinitiatief is geen subsidiebudget gebonden om voorstellen uit te voeren. Dat moest mevrouw Harteveld en haar dochter, uit de buurt Park Haagseweg ervaren, toen zij woensdag pleitten voor plaatsing van een betonnen tafeltennistafel. Hoewel de raadsleden veel waardering hadden voor het initiatief én de 115 handtekeningen die het voorstel ondersteunden, werd het idee (terecht) doorverwezen naar het Huis van de Wijk België. Daar komt de zogeheten ‘Regiegroep Wijk 9’ eind deze maand bijeen om over dit soort ‘Bewonersinitiatieven’ te oordelen en al dan niet subsidie toe te wijzen. Niet alle deelraadsleden dachten er zo over…

 

Eerst lid worden

Pieter Harkema (BNW81) zei: “Mijn ervaring met het Huis van de Wijk, denk ik, dat dit toch de geijkte weg is voor u [Harkema bedoelde: het Burgerinitiatief is juist wél goed, red.], want als u het via de Huizen van de Wijk zou moeten regelen, denk ik, dat u dan eerst lid moet worden van de Regiegroep, wil u kans maken. Dus, wat mij betreft denk ik, dat u het goed gedaan heeft op deze manier!”

Na deze verdachtmaking ging er een golf van verontwaardiging ging door de raadszaal. Waarop Harkema zijn kwaadsprekerij baseerde, wilde hij – ondanks het verzoek daartoe – niet vertellen. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten, zullen we maar zeggen.

Ook Jan Engel (TvA) kon het niet laten om een onnodige aantijging aan het adres van de Regiegroepen te doen: “[…]   wat dat betreft ben ik het met BNW81 eens: Als je dit via de Huizen van de Wijk gaat doen, dan wordt het volgend jaar Kerst”. Maar ook hij gaf geen feiten om zijn toespeling te ondersteunen…

Stadsdeelwethouder Welzijn, Jesse Bos (PvdA) haastte zich om te zeggen dat er veel goed werk gedaan wordt door de Regiegroepen, die sinds februari bij elkaar honderden Bewonersinitiatieven behandeld hebben.

Nooit 100% goed

Dat het niet bij alle 100% subsidieaanvragen voor Bewonersinitiatieven goed gaat in de Regiegroepen, bleek uit het voorbeeld dat Frans Slats (VVD) aan het eind van de vergaderavond aan Jesse Bos voorlegde: in Nieuw-West Midden heeft een groep ‘jonge vaders’ subsidie gekregen voor een bezoek aan de Efteling. Bos gaf toe dat dit een fout was, maar zei ook dat het onvermijdelijk is, dat in een ‘leerproces’ fouten gemaakt worden. Voor zover bekend, is dit het enige ‘reisje’ dat uit de subsidie voor Bewonersinitiatieven is betaald.

Slats was niet tevreden met die antwoorden: “Bij sommige Regiegroepen is het een amateuristische bende”. Helaas kwam Slats niet met feiten/bewijzen die deze mening konden staven. Je zou mogen verwachten dat politici zich genuanceerder uitdrukken… Dat vonden ook Rien Fraanje (CDA) en Edward Vos (PvdA), die benadrukten dat het juist een hele prestatie is van de bewoners in de Regiegroepen, om in zeven maanden, zo’n 60 aanvragen per Huis van de Wijk te behandelen. Jesse Bos had alle vertrouwen in de Regiegroepen om ook in 2014 de subsidieaanvragen te behandelen.

  1 comment for “Regiegroepen onder vuur

  1. els v.d. Puijl
    09/01/2014 at 11:13

    Ik wil wel even reageren over de regiegroep, dat er geen uitleg geven wordt over de afwijzing van het in gebrachte initiatief(bewoners) vind ik zeer kwalijk en nu er geld over is kun je weer een initiatief indienen maar waarom niet de al ingediende gehonreerd. volgens mij is het vriendjes politiek wat er heerst in de regie groep,wij als bewoners hebben 200,00 ontvangen voor spellen voor de 55+ bewoners van de senioren flats Korte Water, maar een rommelmarkt en een bingo waar veel behoefte aan is werd afgekeurd. Waarom ? geen reden.graag zie ik die groep veranderen en beter beheren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.