Referendumtekst beschikbaar in vijf bibliotheken

Op woensdag 6 april kunnen alle stemgerechtigde Amsterdammers hun stem uitbrengen; dan vindt immer het referendum plaats over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Vijf OBA-vestigingen zijn die dag ook stembureau: Molenwijk (Noord), Olympisch Kwartier (Zuid), Mercatorplein, Staatsliedenbuurt (West) en de Centrale OBA (Centrum). Daar liggen vanaf nu de complete tekst van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne ter inzage, waarover we dus op 6 april kunnen stemmen.

De OBA staat voor vrije nieuwsgaring, vandaar dat deze complete wetteksten beschikbaar worden gesteld. Het staat ook op internet. Op donderdagavond 31 maart vindt in OBA Staatsliedenbuurt een debat plaats waarin de deskundige Europarlementariërs Judith Sargentini (GroenLinks) uit het ‘ja’-kamp en Europarlementariër Dennis de Jong (SP) uit het ‘nee’-kamp in gaan op de achtergronden van het referendum. Het debat begint om 19.45 uur. Op maandagavond 4 april vindt een vergelijkbaar debat plaats in het OBA-theater in de centrale OBA aan het Oosterdok. Daar begint het debat om 20.00 uur; de problematiek  wordt samengevat vanaf 19.30 uur.

In de Centrale OBA gaat vier dagen later het debat tussen Ben Knapen (CDA-senator, daarvoor Staatssecretaris Europese zaken (2010-2012) en hoofdredacteur van NRC/Handelsblad), Laura Starink (auteur van o.a. Slag om Oekraïne (maart 2016) was gedurende bijna tien jaar Rusland-correspondent voor NRC/Handelsblad), Willem Bos (leider van de succesvolle ‘nee’-campagne bij het referendum van 2005, waarbij de “Europese Grondwet” werd afgewezen) en Tiny Kox (sinds 2003 voorzitter van de SP-factie in de Eerste Kamer).

Deelname aan beide debatten is gratis. Reserveren wordt erg op prijs gesteld; dat kan via staatsliedenbuurt@oba.nl (voor 31 maart) of via www.oba.nl/agenda (voor 4 april).