PvdA West opent aanval op afval

Amsterdam West 10-05-2013 – Meer handhaving en hoge boetes voor afvaltoeristen. Het zijn twee van de punten die de Partij van de Arbeid in West deze week presenteert om de overlast van (grof)vuil op straat aan te pakken. In 2012 startte het stadsdeel met een hotspot-aanpak waarbij locaties met ernstige overlast een intensieve aanpak op maat krijgen. De PvdA West wil deze aanpak uitbreiden en heeft daarvoor een vijfpuntenplan opgesteld.

Uit een recente evaluatie is gebleken dat de overlast van grofvuil op een aantal plekken in West ronduit hardnekkig is. “De hotspot-aanpak begint haar vruchten af te werpen, en andere gemeenten hebben al interesse getoond. Tegelijkertijd is echter duidelijk geworden dat een aantal van 40 hotspots op meer dan 1000 afvallocaties simpelweg niet genoeg is,” stelt Jasper Etten, woordvoerder openbare ruimte. “Als we daarom nu de aanpak intensiveren kan het tot een echt succesverhaal uitgroeien.”

Het plan van de PvdA komt bewoners tegemoet met intuïtieve oplossingen, maar voorziet ook in hoge boetes voor notoire afvaldumpers. Floris Vels, woordvoerder milieu en afval, licht dit toe: “Het stadsdeel heeft de taak om voor een goed werkende afvalinzameling te zorgen. De medewerking van bewoners en bedrijven is echter essentieel. Want als steeds meer mensen hun grofvuil op de verkeerde dag op straat zetten, of hun vuilniszakken naast de container laten staan, dan is het einde zoek.”

De PvdA West zal het stadsdeel de volgende vijf voorstellen doen:

1.     Oplossingen op maat voor alle overlastlocaties. Afvalcontainers worden intensief in de gaten gehouden, zodat een duidelijk beeld onstaat van de locaties met hardnekkige overlast en de aard van de problemen.

2.     Tijdige en passende actie van de afdeling handhaving op problemen bij een afvallocatie dankzij een flexibele inzet van handhavers.

3.     Huishoudens mogen twee keer per jaar hun grof vuil gratis laten ophalen buiten de reguliere ophaaldag om. Boven deze twee keer blijven de kosten € 50,- per keer.

4.     Aparte aanbiedingstegels voor grofvuil waar de stoep breed genoeg is. Op veel plekken in West is de stoep te smal om grofvuil aan te kunnen bieden, met als gevolg een opeenhoping van grofvuil bij de afvalcontainers.

5.     Hoge boetes voor bewoners die keer op keer hun (grof)vuil verkeerd aanbieden én voor afvaltoeristen van buiten de stad die hun afval in West dumpen. Deze laatste groep zal pas bij bedragen van € 1000,- echt kunnen worden afgeschrikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.