PvdA, D66 en GroenLinks investeren in aanpak knelpunten in Nieuw-West

Na eerdere financiële tegenvallers werd eind vorig jaar bekend dat stadsdeel Nieuw-West een eenmalige meevaller heeft van 1,1 miljoen euro. Daarom hebben de coalitiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 bij de begrotingsbehandeling voorgesteld om dit geld in te zetten voor het oplossen van knelpunten in Nieuw-West. In de deelraad was brede steun om dit geld te besteden aan de aanpak van voortijdig schoolverlaten, bestrijden van discriminatie, taaleducatie voor volwassenen, aanpak van zwerfvuil, voortzetting van zelfbouwprojecten en een festival aan de Sloterplas.

Door de crisis hebben de coalitiepartijen noodgedwongen afgezien van de 5 miljoen euro voor nieuw beleid die was vastgelegd in het coalitieakkoord. Dit bedrag bleek hard nodig om de begroting van het zwaar getroffen stadsdeel sluitend te maken en de bewoners niet extra op kosten te jagen. Ondanks alle noodzakelijke bezuinigingen zien PvdA, D66 en GroenLinks toch kans om te investeren in knelpunten, met behulp van de eenmalige meevaller van 1,1 miljoen euro.

Eerder werd Nieuw-West vooral getroffen door tegenvallers. In 2010 werd duidelijk dat ons stadsdeel een kwart van zijn inkomsten zou moeten inleveren in 2014. Er is toen de tijd genomen om een coalitieakkoord te smeden met niet alleen een sluitende begroting, maar ook met extra ombuigingen die nieuw beleid mogelijk maken om achterstanden verder in te lopen. Vorig jaar werd duidelijk dat het kabinet-Rutte extra zou gaan bezuinigen, vooral op het grotestedenbeleid, de wijkaanpak zou wegbezuinigen en juist mensen met een laag inkomen of met een grote zorgvraag zou treffen met het schrappen van veel regelingen. Ons stadsdeel werd hierdoor zwaar getroffen.

Amsterdam gaat vanaf 2013 met het bezuinigingsprogramma ‘Eén stad, één opgave’ (ESEO) jaarlijks 120 miljoen euro besparen, waarvan 40% door de stadsdelen moet worden opgebracht. Om deze bezuiniging te kunnen pareren, heeft de deelraad op voorstel van het Dagelijks Bestuur besloten het geld voor nieuw beleid niet uit te geven, zodat er geen tariefsverhogingen boven de inflatie nodig zijn en er wel per wijk geld beschikbaar blijft voor bewonersinitiatieven. Vorig jaar zijn hiermee 190 ideeën van burgers uitgevoerd en 60 door jongeren bedachte plannen uitgevoerd, meestal door de bedenkers van deze initiatieven zelf. De tarieven voor vuilnisophaal stijgen in 2013 maar met een kwartje en de Algemene Reserve stijgt ook dit jaar als buffer voor tegenvallers. Daarnaast lukt het de deelraad om succesvol te kunnen blijven sturen op verbetering van het beleid op een groot aantal indicatoren: zo is de laatste jaren de aanpak van criminaliteit en overlast fors verbeterd.

Door het schrappen van geld voor nieuw beleid leek het perspectief op een versnelling van de aanpak van knelpunten in ons stadsdeel te stagneren. PvdA, D66 en GroenLinksbleven zoeken naar mogelijkheden om belangrijke problemen versneld op te pakken. Daarbij hadden vooral schooluitval en het terugleiden van uitgevallen jongeren naar school of werk de prioriteit. Dit is nodig om niet alleen de toekomstige kansen van onze jeugd te vergroten, maar ook omdat een startkwalificatie van groot belang is bij het voorkomen van schulden en criminaliteit.

Andere speerpunten zijn onder meer taaleducatie voor volwassenen en het betrekken van bewoners bij het schoonhouden van de buurt.

 

Bij de begrotingsbehandeling afgelopen december kwam er brede steun voor het nu al inzetten van de eenmalige meevaller van 1,1 miljoen euro uit het gemeentefonds. Niet alleen de coalitiepartijen steunden dit plan, maar ook CDA, Tulpen voor Amsterdam, de fracties Spork en Akyul en twee raadsleden van BNW’81. Daarbij werd ook ruimte gemaakt voor wensen van de oppositiepartijen. Behalve de aanpak van voortijdig schoolverlaten en discriminatie, kwam er met brede steun van de deelraad ook extra aandacht voor taaleducatie voor volwassenen, aanpak van zwerfvuil, continuering van zelfbouwprojecten en een festival aan de Sloterplas. Zo wordt 2013 toch een goed jaar voor Nieuw-West.

De coalitiepartijen nodigen de bewoners van Nieuw-West van harte uit op hun nieuwjaarsborrels: de PvdA op 13 januari vanaf 15.00 uur op Tussenmeer 66, GroenLinks op diezelfde dag vanaf 16:00 uur in Galerie 244 aan Calandlaan 244 en D66 later in de maand, op 22 januari (nadere informatie volgt op onze website).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.