Programma activiteiten Van Eesterenmuseum

Programma van activiteiten van Van Eesterenmuseum in augustus

 

Vrijdag 10 augustus

In vier afleveringen, vrijdagavond 10 augustus achter elkaar vertoond, toont Heddy Honigmann, een vermaard documentairemaakster die al verscheidene prijzen won, een blik in de buurt van Nieuw-West. En hoe de mensen met elkaar leven en werken.

Enkele jaren geleden verhuisde Heddy Honigmann van het centrum van Amsterdam naar Nieuw-West, een van de landelijke symbolen van het multiculturele drama. De buurt, die zij aantrof, leek in weinig op het beeld dat zij uit de media had gekregen.

In West Side Stories reist zij niet over de wereld, zoals in zoveel van haar vermaarde documentaires. Ze blijft dichter bij huis dan ooit: zij vertelt het verhaal van haar buurtgenoten. In een tijd waarin vaak de nadruk wordt gelegd op de verdeeldheid in Nederland moslim versus niet-moslim, arm versus rijk, links versus rechts zoekt zij naar mensen die de clichés overstijgen en een ander beeld van Nederland laten zien.

Datum: vrijdag 10 augustus 2012
Inloop: 19.30 uur
Start film: 20.00-22.30 uur
Kosten: € 5,00 (incl. koffie/thee)
Locatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125

 

Zaterdag 18 augustus

18 augustus – Rondleiding door de Kolenkitbuurt o.l.v. cultuurwetenschapper Karin Ruisch

Vanuit het museum start de rondleiding door de Kolenkitbuurt onder leiding van Karin Ruisch, cultuurwetenschapper. Dat lijkt raar: een wijk die niet altijd positief in het nieuws is. Is daar dan wat te zien? Ja zeker! Tijdens de rondleiding gaan we kijken naar de architectuur van de panden die behouden blijven en die gaan verdwijnen. We kijken terug op het ontstaan van de wijk en de verschillen met de andere tuinsteden. Welke bewoners heeft de wijk gekend en hoe zijn de veranderingen in de buurt tot stand gekomen? Ook zal er toegelicht worden wat de plannen voor de buurt zijn. Er zijn al enkele blokken gerenoveerd. Twee projecten hebben zelfs een prijs gekregen! De rondleiding is niet alleen interessant vanwege het stedenbouwkundig plan en de architectuur, maar ook vanuit sociaal oogpunt.

Datum: zaterdag 18 augustus 2012
Tijd: 13.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,00 (incl. koffie/thee)
Vertreklocatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125
Aanmelden: rondleiding@vaneesterenmuseum.nl o.v.v. Kolenkitrondleiding

Zaterdag 25 augustus

25 augustusRondleiding ‘Kunst in de Openbare ruimte’ o.l.v. Cor Boots

De rondleiding ‘Kunst in de openbare ruimte’ gaat langs kunst bij en op gebouwen in de buurt van het Van Eesterenmuseum in Slotermeer. Bij de bouw van de buurt was 1% van de bouwkosten begroot om aan kunst te besteden. Kunst , naast beplanting, was één van de mogelijkheden om de eentonigheid van de strokenbouw te doorbreken. Deze kunst is symbool voor de opbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In deze periode was de verzuiling in de Nederlandse samenleving nog volop aanwezig. Maar daarnaast was het een tijd met een sterk sociaal gezicht: de vakbonden kwamen op, de sociale verzekeringen ontstonden. De kunstwerken ademen de tijdgeest.

Zowel in de bouw van de woningen als in de kunstwerken is sprake van nieuwe materialen en technieken. In de kunst werd veel gewerkt met betonreliëf, glas in beton en glasappliqué. Schaal en constructie stelden technische eisen aan opdrachten. Deze opdrachten werden veelal uitgevoerd in samenwerking met een architect.

De overheid was in de vijftiger en zestiger jaren tijdens de Wederopbouw een grote opdrachtgever. Overheidsopdrachten werden verstrekt voor bruggen, wegen, scholen en overheidsgebouwen. De opdracht aan kunstenaars was om een nieuw elan te stimuleren en de maatschappij te verbeteren door hun kunst. Hoe dit vorm heeft gekregen en nu nog valt te bewonderen, zal tijdens de rondleidin getoond en toegelicht worden.

Datum: zaterdag 25 augustus 2012
Tijd: 13.00u
Kosten: € 5 incl. koffie en thee
Vertreklocatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125
Aanmelden: rondleiding@vaneesterenmuseum.nl o.v.v. kunstroute

Verder is nog steeds onze fototentoonstelling van de beginjaren van Amsterdam Nieuw-West te zien en hebben we elke vrijdag en zaterdag om 14u een rondleiding in Slotermeer, zie www.vaneesterenmuseum.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.