Piepkleine kastjes maken met Kien Hertoghs

Kidz&Kunst

Een piepklein kastje met ‘niks’ materiaal. Hoe origineel!

Badhoevedorp – De afgelopen weken stond twee keer een vrijdag in het teken van Kidz&Kunst. Jong geleerd is oud gedaan. En dat geldt zeker als het gaat om belangstelling te kweken voor beeldende kunst. Er waren weer groepen van de Rietveldschool te gast bij Galerie Kunst 2001, dit keer om kennis te maken met de kunst van Kien Hertoghs en Marjan Nagtegaal. Op een van de vrijdagen was kunstenaar Kien zelf te gast en vertelde de kinderen over haar mooie kastjes.

Kien is van huis uit lerares handvaardigheid en op die manier heeft ze zich in de loop van de jaren met alle mogelijke vormen van kunst beziggehouden. Op dit moment richt ze zich in haar kunstuitingen vooral op recyclebare kunst. Zo zoekt ze bric-à-brac marktjes, tweedehands winkeltjes en marktplaats af om aan de kastjes te komen. Een kastje moet haar qua vorm aanspreken. Anders koopt ze ‘m niet. Thuis schuurt ze eerst het kastje helemaal af zodat de verf en eventuele lak verdwijnen. Dan blijft de pure vorm over.

In het bos vindt Kien op haar wandeltochten mooie lange houten takken die ze eerst een heel jaar in haar garage te drogen legt. Dan is pas al het vocht uit de tak en kan ze ‘m gebruiken als poten voor haar kastjes.

Het bijzondere aan de kastjes is dat het lijkt alsof de takken zo uit de kastjes gegroeid zijn. De kinderen moeten twee keer kijken of het tóch niet echt zo is. Maar Kien wijst ze ook op een klein grapje wat ze aan haar kastjes toevoegt, namelijk drie kleine plastic blaadjes die zo uit een van de takkenpoten gegroeid lijkt. Als zij de kinderen tot slot laat zien dat elk laatje een hele mooie bekleding heeft van een kunstwerk dat ze uit tweedehands kunstboeken haalt ,vallen de monden open.

Na deze leuke uitleg is het voor de kinderen tijd om hun eigen kastje te maken van een luciferdoosje en allerlei (houten) attributen. En dan blijkt dar er door de kids ware kunstwerken worden gemaakt, die niet onder doen voor de kastjes die in de galerie staan.

De tentoonstelling met werk van Kien Hertoghs en Marjan Nagtegaal is nog te zien t/m zondag 24 juni. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur. Kijk voor meer informatie op: www.galeriekunst2001.nl