Paul Welzenbagh (juwelier Nusselein): “Ik zie leuke veranderingen in de buurt”

Paul Welzenbagh maakt geregeld een schoonmaakrondje rond de winkel

Wie meer dan 50 jaar aan de Burgemeester De Vlugtlaan gevestigd is, heeft een goede blik op de buurt. Paul Welzenbagh – sinds de eeuwwisseling ‘in de zaak’ en op gemeentelijk niveau meepratend over overlast en voortuitgang – ziet de toekomst zonnig in.

Shirley Brandeis

“Ik zie leuke veranderingen in de buurt,” zegt Welzenbagh vanaf de juwelierszaak met uitzicht op Plein ’40-‘45. Als ondernemer doelt hij op de zogenoemde biz, een samenwerkingsverband van ondernemers die de leefomgeving willen verbeteren. “Dankzij enkele betrokken winkeliers komt dat hier nu goed van de grond.” Hij herinnert de moeizame jaren waarin niemand zich leek te bekommeren om de buurt, alleen om de eigen zaak. “Nu zie je ondernemers opstaan die begrijpen dat het ook rond je winkel in orde moet zijn.” Ahmet van Serifoglu, de mensen van Beymen, van Meram, Claire van Brouwerij Primera, het management van het Blue Square Hotel. Hij somt een lange lijst van enthousiaste buren op. “Ze willen er allemaal tijd en energie insteken. Voor zichzelf, voor hun medewinkeliers, voor de bewoners.”

Zwerfafval en joyrijden
Leuk vindt hij het; de nieuwe generatie winkeliers. “Waar hun ouders de taal nog niet machtig waren, zie je hier mensen die perfect Nederlands spreken. Voor hen is het makkelijker om een vuist te maken, om er vol in te gaan, om te investeren. Dat zal mede debet zijn aan de nieuwe manier van denken.” Hij hoopt dat meer dan alleen het zwerfafval – al jaren een doorn in het oog en de reden dat hij geregeld met hesje en grijper op pad gaat – wordt aangepakt. Ook het joyrijden in de zomer is een punt van aandacht. “De gemeente en politie laten meldingen daarover vaak liggen.” En dan toch weer dat zwerfafval: “Mijn schoonvader, die de zaak hier in de jaren zestig begon, klaagde er al over, anno 2019 is het nog steeds zo. De rommel die vanaf de markt komt is groot. De schoen wringt in het marktreglement, dat plastic zakjes niet verbiedt. Er is veel geprobeerd om de gewoonte van de klant te veranderen, maar dat lukt niet.”

Meedoen
Opgeteld is hij tevreden. “Samenwerkende ondernemers, een Facebookpagina rondom goede plannen voor het plein en de buurt, hangjeugd hebben we niet meer. We zitten hier al 53 jaar, we blijven nog wel een tijdje. En we blijven meedoen.”

Juwelier Nusselein, Burg. De Vlugtlaan 194-198, tel.: 020-6132371. Openingstijden: di-vr 09:15-17:45, za 9:15-16:45. Bereikbaar met bus 21, 69 en 80 en tram 7. Mail: info@nusselein.nl. Website: www.nusselein.nl.