Pakhuis de Zwijger opent pop-up dependance New Metropolis in Nieuw-West

Pakhuis de Zwijger, het onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in Amsterdam, opent op donderdag 19 april de deuren van ‘New Metropolis’. Dit is een  pop-up dependance van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam Nieuw-West met een eigen programmering en identiteit. ‘Wij zijn al lang fan van Nieuw-West, het grootste en meest diverse stadsdeel van Amsterdam. Daarom ontwikkelen we graag een nieuwe plek in nauwe samenwerking met mensen en organisaties uit de buurt zelf,’ aldus initiatiefnemer Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger.


Stadsdeel dat bruist van belofte

‘Nieuw-West bruist van belofte, ondernemerschap en jong talent. Tegelijkertijd is het stadsdeel kwetsbaar door de stapeling van urgente maatschappelijke opgaven. Daarom zijn we juist hier met Pakhuis de Zwijger neergestreken om New Metropolis te openen – in eerste instantie voor de periode van een jaar. Dit doen we onder het motto ‘World of Cities’ en de ‘City of Worlds’ – omdat Nieuw-West zo’n divers en internationaal karakter heeft. Om dit project mogelijk te maken werken we intensief samen met Stadsdeel Nieuw-West en wooncorporatie Stadgenoot. We vinden het bijzonder eervol om op deze manier een bijdrage te mogen leveren aan de culturele infrastructuur van Nieuw-West,’ zegt Egbert Fransen.

Samenwerking met lokale partijen
Volgens kwartiermaker Peter Both, vanuit Pakhuis de Zwijger verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nieuwe locatie, staat de samenwerking met lokale partijen centraal in de programmering van New Metropolis. ‘We werken al langer samen met spelers als het Mundus College, Young Amsterdam, het Comenius Lyceum en het Street Art Museum. Daarnaast gaan we actief op zoek naar nieuwe partners. Hoe meer lokale initiatieven, hoe beter. Het eerste programma organiseren we op donderdag 24 april met BYCS over fietsen in de stad. Ook organiseren we exposities, bieden we een co-working space aan en onderzoeken we samen met de bewoners wat er speelt in het stadsdeel,’ zegt Both. Tevens is er een samenwerking aangegaan met het Amsterdam Museum voor een groot project in oktober.

Locatie en exposities
New Metropolis is gevestigd aan de Burgemeester Rendorpstraat 1-3 nabij de Sloterplas in Nieuw-West en is op werkdagen geopend vanaf 10.00 uur. Tot medio juni biedt New Metropolis al de volgende exposities:
– ‘Vrouwen van Nieuw-West’ van fotograaf Yvonne Brandwijk

– ‘Leerlingen Mundus College’ van fotograaf Cees Glastra van Loon

– ‘Shared Bikes in China’ van diverse fotografen

– Maquette van het nieuwe woongebouw West Beat van Studioninedots/Lingotto
– 3D printed objects van de ontwerpers en makers van vanPlestik

 

www.newmetropolis.amsterdam
www.dezwijger.nl/newmetropolis