Oxville Cinema wint Nieuw WeSter Cultuurprijs 2019

Oxville Cinema heeft tijdens het jaarlijkse Sloterplas Art Festival op zaterdag 7 september de Nieuw WeSter Cultuurprijs 2019 gewonnen. De Nieuw WeSter Cultuurprijs is in het leven geroepen om het ondernemerschap op het gebied van kunst en cultuur, de sociaal-culturele ontwikkelingen en duurzaamheid in Amsterdam Nieuw-West te stimuleren en onder de aandacht te brengen bij een breder publiek.

De jury zei onder andere het volgende: ‘Oxville Cinema heeft het aangedurfd om een filmprogramma te beginnen in de Meervaart, hopelijk als opmaat naar een volwassen art house en een dagelijkse programmering. Het is een belangrijke toevoeging aan het stadsdeel met inmiddels 158.000 inwoners. De jury hoopt dat de nominatie een stimulans is om nog frequenter films te laten zien en hoopt ook dat, door bijvoorbeeld bewoners te betrekken bij de filmkeuze, er een film community in Nieuw-West ontstaat.’

De winnaar is gekozen door een jury bestaande uit Ronald Mauer, portefeuillehouder kunst en cultuur, en 4 juryleden uit het culturele veld binnen Amsterdam Nieuw-West. De prijs bestaat uit de ‘Nieuw WeSter’ wisseltrofee, en een geldbedrag van € 500,-. De prijs wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende kunst- en/of culturele initiatieven in Amsterdam Nieuw-West en is opgezet door Stichting CreAmClub, een culturele instelling en een erkende broedplaats, opgericht ter bevordering van de culturele creatieve sector in Amsterdam Nieuw-West. In 2008 heeft de stichting het Sloterplas Art Festival (voorheen West Art Festival) opgezet. Op het festival staan kunst en cultuur binnen Amsterdam Nieuw-West centraal.

Stichting Oxville is opgericht door Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes met het doel om cinema naar Amsterdam Nieuw-West te brengen. Toen zij elkaar in 2016 tegenkwamen op het filmfestival van Cannes kwamen ze achter een gezamenlijk gemis. Film leeft ontzettend in Amsterdam, maar in hun buurt – Nieuw-West – konden ze niet naar de bioscoop. Daarom besloten ze het heft in eigen handen te nemen. In oktober 2018 is Oxville Cinema begonnen met het wekelijks vertonen van diverse films in de Meervaart. Toegespitst op de wensen van de bewoners. Community Cinema voor Nieuw-West.