Overigens Vrede verbindt Nieuw-West

Van 19 tot en met 27 september vieren talloze mensen in Nederland de Vredesweek. Het diverse Nieuw-West kan daarbij niet achterblijven, alleen al vanwege het motto van dit jaar: vrede verbindt verschil. Het streven naar vrede is van groot belang, in deze tijd van schietpartijen, coronamaatregelen en bevolkingsgroepen die stug langs elkaar heen leven.

Duizenden vrijwilligers, door heel Nederland verspreid, werken mee aan het organiseren van activiteiten in de Vredesweek. In Nieuw-West pakken vijf kerken de handschoen op. Zij organiseren een ontbijtactie, een vredesmanifestatie, een reeks digitale dagsluitingen via podcast, een digitale vredeswens en een interkerkelijke viering in de Pauluskerk.

Op zaterdag 19 september wordt er met de ontbijtactie afgetrapt. Vrijwilligers van de samenwerkende kerken maken 100 corona-proof ontbijtjes klaar, die bezorgd worden bij buurtbewoners in Nieuw-West. Ook u kunt uw buren of kennissen daarvoor aanmelden. Dat kan via de website van stadsklooster La Verna: https://stadskloosterlaverna.nl/activiteit/ontbijtje-in-de-vredeweek. Een goed ontbijt wordt daarbij gekoppeld aan een gezonde dosis inspiratie, die te maken heeft met vrede en verschil.

Op zondag 20 september vindt er een vredesdienst plaats van de vijf samenwerkende kerken van Nieuw-West. Dat zijn de katholieke parochie De Vier Evangelisten, stadsklooster La Verna, de Regenbooggemeente, Hart van Osdorp, en wijkgemeente Osdorp-Sloten. Om 10:00 vindt de viering in de Pauluskerk plaats. Deze viering is voor een beperkt aantal mensen toegankelijk, maar wordt ook live uitgezonden via internet.

Op donderdag 24 september vindt er een stille vredesmanifestatie plaats op het Osdorpplein. Daarbij wordt een menselijke cirkel gevormd, en het winkelende publiek uitgenodigd om een tijdje in de cirkel te komen staan. Uiteraard is de afstandsregel van het RIVM van belang. De 1,5 meter afstand geeft zelfs nog een extra dimensie aan het symbool. Vrijheid betekent immers niet alleen een krachtige verbondenheid, maar ook dat je elkaar bewegingsruimte geeft.

Tenslotte wordt er via een reeks podcasts van zondag 20 september t/m zaterdag 26 september elke dag voor een inspirerende en meditatieve dagsluiting gezorgd. Deze dagsluitingen duren niet langer dan één minuut per aflevering, en zijn ter zijner tijd te beluisteren via https://soundcloud.com/henno-martijn/. Ook wordt er aan het begin van de Vredesweek een digitale vredeswens rondgestuurd voor alle mensen in Nieuw-West.

Mensen in Nieuw-West staan erom bekend dat ze behoorlijk verschillend in het leven staan. Maar vrede voor de stad is een doel dat ons allen verbindt. Daar staan we in de Vredesweek bij stil. Wees daarom uitgenodigd om mee te doen, en uw vredeswens voor de stad te delen met ons en met elkaar.

Namens de vijf samenwerkende kerken van Nieuw-West

ds. Martijn van Leerdam