Over tuinen met verhalen in Nieuw-West

Bureau Postjesweg eind dit jaar van start

Nieuw-West – In het nieuwe gebouw ‘New West’ aan de Postjesweg (naast de metrohalte) zal vanaf dit najaar het kunstenaarsgezelschap Bureau Postjesweg zich buigen over de ontwikkeling in de buurt in haar lokale en internationale verbindingen.

Tekst en foto: Shirley Brandeis

In aanloop naar de opening bekeek men de buurt al enkele keren ‘door de ogen van de beeldende kunst’. Zo waren er begin dit jaar de videoprojecties in de Jan Tooropstraat en eind mei een wandeling langs verborgen binnentuinen. Een klein gezelschap ging hierbij in Nieuw-West op zoek naar groene ‘tussenruimtes’ en bijbehorende verhalen. Een event van GardenCollectives, dat kunstenaar/filmmaker Heidi Vogels ontwikkelt in Nieuw-West en Marokko, over de betekenis van de tuin als ‘andere ruimte’, van verbeelding en herinnering. Drie binnentuinen werden in aanloop hiernaartoe verkend.

Eigen begroeiing en verhaal
Zoals de binnentuin van stadsklooster La Verna aan de Derkinderenstraat, waar broeder Fer en zijn huisgenoten zich ontfermen over het groen in de modernistische patio’s. Of de wilde tuin in Thomasvaar, een flat in woonwijk Oostoever, waar bewoner Gosewijn toeziet hoe de natuur haar eigen gang gaat. Tegenover de flat ligt de ‘Pieternel’, ook een flat gebouwd op het terrein van het voormalige waterzuiveringscomplex, en met een tuin – deels moestuin – die door bewoner Tini Knook en buren wordt onderhouden, op een heel andere wijze dan die aan de overkant. Drie verschillende binnentuinen zijn het. Van de Japanse tempelboom in de kruisvormige, actief onderhouden kloostertuin tot aangemoedigd wildgroeiende stinkende gouwe en alles daartussenin. Dichtbij elkaar, maar met hun eigen begroeiing en eigen verhaal. Allen voer voor dialoog, wat ook duidelijk werd tijdens de erop volgende sessie ‘Enten’, een gesprek waarbij de bewoners (inclusief buurman Tayfun Balcik) samen met kunstenaar Erik Hagoort elke gedachte schrijvend uitspraken. Enten is onderdeel van een serie programma’s in de binnentuinen rondom Bureau Postjesweg dat zal leiden tot een expositie van GardenCollectives in 2020.

Mee op expeditie
Volgende week zaterdag 14 september tijdens 24HNieuw-West kun je weer mee op tuinexpeditie met Heidi Vogels en Iris Dik van het Bureau Postjesweg team. Naast de eerdergenoemde binnentuinen wordt stilgestaan bij veranderingen in het openbare groen in Overtoomse Veld: van het naoorlogse ontwerp van Van Eesteren tot het toekomstige Spoorpark. Met onderweg een prikkelende performance van Lyuba Matyunina als onderdeel van haar project ‘I am a Tool of Gentrification’. De wandeling inclusief performance vindt plaats van 13 tot 16 uur (verzamelen bij de brug tussen metro Postjesweg en gebouw New West). Om 17 uur is er nogmaals een performance op de bouwplaats van New West waarna je kunt kennismaken met het Bureau Postjesweg team. Voor meer info en aanmelden (gratis, maar vol = vol):
www.iamsterdam.com/nl/uit/festivals/24h-amsterdam/24h-nieuw-west/programma-nieuw-west/wandelexpeditie-garden-collectives-olv-bureau-postjesweg. Zie ook de Facebookpagina van Bureau Postjesweg en de website www.bppr.nl.