Over de gebiedsplannen (1)

De buurten van Nieuw-West zijn net zo gevarieerd als de inwoners. Elk gebied vraagt om een eigen aanpak. Het stadsdeel maakt daarom elk jaar voor elk gebied een zogeheten gebiedsplan. In dat plan staan maatregelen waardoor bewoners en ondernemers er goed kunnen samenleven, met kansen voor iedereen. Lukt dat in 2017 en wat is er in 2018 nodig, is de vraag. We gaan de wijken in en vragen het de bewoners en ondernemers van Slotervaart, Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp, Sloterdijken, De Aker, Sloten en Nieuw-Sloten. In een serie van tien artikelen komen verschillende maatregelen en de resultaten aan de orde. Deze keer de aftrap met een terugblik op de ‘pop-up week’.

Tekst en foto: Shirley Brandeis i.o.v. stadsdeel Nieuw-West

Ze stonden in het Staalmanpark en het Kasterleepark, op de markt van het Lambertus Zijlplein en tussen de supermarkten op het Belgiëplein, bij de eindhalte van tram 1 en voor de huisartsenpost op het Confuciusplein en op nog 22 andere locaties. Gebiedsmakelaars, ambtenaren, wijkagenten, welzijnsmedewerkers en ook bewoners zelf zijn de afgelopen weken bijna dagelijks in gesprek geweest met bewoners en ondernemers in de buurten van Nieuw-West. Eind juni gingen gebiedsmakelaars en hun collega’s tijdens de pop-up week door het hele stadsdeel in gesprek met bewoners en ondernemers. Met de vragen: Dus dit is wat u wilt dat we doen in 2018? Zijn we nog iets vergeten? “Vaak kunnen we mensen dan ook meteen vertellen wat we al doen, bijvoorbeeld op het gebied van taalles of een gezondere omgeving,” vertelt Anucha el Morabet in het Mobiele Wijkpraktijkteam, een mobiel kantoor, op het Confuciusplein. “Dan weten we: we moeten dat nog beter onder de aandacht brengen. Veel wordt namelijk al gedaan. Tijdens de gesprekken van de afgelopen tijd hoorden we graag waar we nog meer de nadruk op moeten leggen in de gebiedsplannen van 2018.” Dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk is tevreden over de nieuwe werkwijze. “Ik vind de nieuwe aanpak om tot gebiedsplannen te komen veel prettiger. Niet alleen is er ruimte voor problemen die mensen ervaren, maar er is nu ook veel meer aandacht voor wat men waardeert in de buurt”.

Het Mobiele Wijkpraktijkteam op het Confuciusplein

Opvallend positief
Het totaal van verzamelde wensen is fraai verbeeld in een tekening waarover de stadsdeelmedewerkers zich met bewoners bogen tijdens de pop-up week. Zo wordt in één oogopslag duidelijk dat men in Slotermeer meer diversiteit in woningbouw wil, een gemengde buurt, met veel contact met elkaar, met betrokken ouders en een mooie balans van voorzieningen. El Morabet: “Opvallend vond ik zelf hoe positief men is over Plein ’40-’45. Voor de dagelijks boodschappen is men tevreden over het winkelaanbod in combinatie met de markt.” Dat een deel van de bewoners het niet gemakkelijk heeft, weet ze uit de praktijk. “In de Van Deysselbuurt zit een derde van de mensen in de bijstand. Daar doen we al wat mee – zo is er elke dinsdag van 13 tot 15 uur een Sociaal inloopspreekuur – en dat gaan we zeker in 2018 voortzetten.”

Mooiere plantenbakken
Een 26-jarige buurtbewoner komt langs bij het mobiele kantoor op het Confuciusplein om te horen wat er uit alle gesprekken met bewoners is gekomen. De bijna afgestudeerde jongeman is betrokken bij zijn omgeving en zelf erg blij met de buurt waar hij opgroeide en nog altijd woont. Wel mist hij een koffietentje op het plein. Een 82-jarige bewoonster, die zich over de eindresultaten buigt en deze aanvult (graag de plantenbakken op het Confuciusplein opknappen en luidruchtige jongeren ’s avonds laat uit de voetbalkooi weren) deelt die mening. Dertig jaar woont ze er, sinds kort in nieuwbouw. “Als oudere heb ik hier de huisartsen, apotheek en fysio in de buurt. Voor wat boodschapjes kan ik terecht in de straat en de grotere inkopen doet een buurvrouw voor me.” Een 67-jarige buurtbewoner komt vertellen dat het hem niet uitmaakt wat iemand gelooft of waar iemand vandaan komt. De snackbar vindt ie geweldig, bij de buurvrouw heeft ie een badkamer betegeld, elke donderdag kookt hij voor ouderen in Slotervaart. Daar, in het Staalmanpark, spraken weer andere stadsdeelmedewerkers met de mensen. “Op de tekening van Slotervaart zie je wat mensen in deze buurt belangrijk vinden,” zegt gebiedsmakelaar Mohamed Azahaf. “Samen opvoeden en gelijke kansen voor iedereen, om er maar twee te noemen.” Azahaf was verrast door wat hij afgelopen tijd hoorde. “We dachten vooraf vooral veel klachten te horen. Maar mensen zijn erg positief, vooral over de veiligheid.” De buurt mag wat levendiger, vertelt een vader die zijn dochter van de Einsteinschool ophaalt. Maar verder… “Ik woon hier nu zeven jaar, het bevalt me prima.”

Alle opmerkingen van bewoners en ondernemers worden zo veel mogelijk opgenomen in de gebiedsplannen van 2018. Deze plannen geven per gebied een overzicht van activiteiten die in 2018 extra worden uitgevoerd door het stadsdeel om de wijken veiliger, schoner en leefbaarder te maken. Het gebiedsplan is geen lange lijst van wat er allemaal in het gebied gebeurt, maar een overzicht van onderwerpen die dat jaar extra aandacht krijgen. Wilt u meer weten over de gebiedsplannen of de gebiedsplannen van dit jaar lezen? De volledige plannen voor 2017 zijn te vinden via www.amsterdam.nl/gebiedsgerichtwerken.

Zie ook:

Het stadsdeel komt naar u toe!, 

Op zoek naar wensen en behoeftes van de buurt ,

Op zoek naar input voor gebiedsplannen