Osdorps varken helpt natuur in Amsterdam Nieuw West

Hoe kunnen we Amsterdammers op een manier voeden, zonder de natuur uit te putten, mensen uit te sluiten en dieren onnodig te kwellen? Daar is Dirk Koolen met boerderij de Herkomst mee aan de slag gegaan. Nu de varkens op gewicht raken wordt er voor de winter geslacht.

Wist je dat varkens bij uitstek kansrijke dieren zijn die al onze restjes op kunnen eten die wij mensen niet meer willen? Vanaf januari begin dit jaar is Koolen met 11 biggen, het project gestart aan de Lutkemeerweg in Osdorp om reststromen uit de stad te verwaarden. Varkens worden als jonge big langzaam vetgemest. Varkens zijn alleseters. Daarvoor spaart de Herkomst het hele jaar restjes op in de stad. Het varken wordt zo ingezet als spaarpot zodat voedselkringlopen in de stad worden gesloten.

Geen akkers maar de reststromen van bakkers, brouwerijen, supermarkten en kaasboeren. De varkens leven hier buiten en groeien in 12 maanden op zonder gebruik van antibiotica. Met hun auto op biogas brengen de boeren van de Herkomst alle varkens zelf naar de slager.

De Herkomst bevindt zich in de Tuinen van West, het eerste permanente stadslandbouw gebied van Amsterdam. Er is van alles te beleven in dit gebied, ontdek het zelf en ga langs bij niet alleen de Herkomst, maar ook alle andere ondernemers in dit prachtige gebied.