Open zeilkampioenschap op Nieuwe Meer 🗓 🗺

Amsterdam Nieuw-West Sport
Nieuwe Meer Map

Open Klasse Kampioenschap 2.4mR 2018

14 – 16 september 2018

De Nieuwe Meer Amsterdam

Op 14 tot en met 16 september 2018 organiseert Watersportvereniging De Koenen het Open Nederlandse Klasse Kampioenschap voor de 2.4mR. We hebben internationale deelname met inschrijvingen uit Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Engeland en Nederland. Het kampioenschap bestaat uit 10 wedstrijden (3 op vrijdag en zondag en 4 op zaterdag). De start van de eerste wedstrijd is op vrijdag 12.00 uur. Op zaterdag en zondag starten de deelnemers om 10.00 uur. Zondag rond 15.00 uur zal de winnaar bekend zijn.

Voor Watersportvereniging De Koenen is dit kampioenschap een unieke gebeurtenis. Voor de eerste keer in haar 85-jarige geschiedenis organiseert zij op eigen water een dergelijk kampioenschap.

Over de 2.4mR (twee punt vier)

De “2.4 Metre” zeilboot vindt zijn oorsprong 35 jaar geleden in Stockholm waar lokale scheepsontwerpers de “R metre” regel gebruikten om een eenpersoons kielboot van net 4 meter lang te ontwerpen. Uiteindelijk werd het de 2.4mR. Het is een doordacht wedstrijdschip dat de gevoeligheid van een “dinghy” en de complexiteit van een America’s Cup 12m racer heeft zonder de astronomische kosten. Als zusterschip van de grotere 6m, 8m en 12m klasse ontwerp, heeft de 2.4mR de typische krachtige zeilstijl van de “Metre boat” design.

Gelijke competitie in het wedstrijdveld

Omdat de stuurman in de vaarrichting van de boot zit met alle trim- en controllijnen binnen handbereik, is het zeilen van de 2.4mR lichamelijk niet inspannend. De wedstrijden worden in een “Open Class” gevaren waarin man, vrouw, jong en oud, validen en invaliden tegen elkaar kunnen varen. Omdat de stuurman zich dicht bij het gewichtszwaartepunt van het schip bevindt, is de 2.4mR ongevoelig voor verschil in lichaamsgewicht tussen de ene of de andere stuurman. In tegendeel, wedstrijdzeilen in een 2.4mR geeft de nadruk op zeiltrim, taktiek en strategie. Dat maakt de klasse ook populair bij oudere topwedstrijdzeilers, zoals Fred Imhoff en Ulli Libor.

Internationaal

De 2.4mR werd snel een populaire klasse en is nu wereldwijd bekend. Er varen op dit moment bijna 1.000 schepen. In 1992 bereikte de “2.4mR class” een Internationale Status en officiële Wereldkampioenschappen hebben sindsdien jaarlijks 70 tot ruim 100 boten aan de start. Omdat de 2.4mR goed handelbaar is voor zeilers met een beperking, is het sinds de Paralympics van Sydney 2000, de eenmansbootklasse van de Paralympics geweest totdat zeilen als sport van de Paralympische agenda in Tokio 2020 werd gehaald. De kans is zeer aanwezig dat zeilen in 2024 opnieuw aan het programma wordt toegevoegd. De 2.4mR zal dan weer op het Olympische water verschijnen. De grootste vloten vindt men in Scandinavië, Engeland, Italië, Duitsland en Australië.

De Koenen

WV De Koenen, opgericht in 1933, is met haar bijna 500 leden een van de grootste watersportverenigingen van Amsterdam. De haven op de rand van de Zuidas aan De Nieuwe Meer heeft 150 ligplaatsen in het water en 80 op de wal. De helft van de leden vaart in een motorboot en de andere helft zeilt. De Koenen heeft een CWO-erkenning als zeilopleiding. Naast een grote jeugdgroep heeft De Koenen door haar samenwerking met Sailability ook een aardige groep zeilers met een beperking.