Open MonumentenDag 2017 in Haarlemmermeer

Het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september a.s. is het Open MonumentenDag en ook in Haarlemmermeer zijn dan verschillende monumenten open.  Het thema is : ’ Boeren, Burgers en Buitenlui’. Dit was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met deze drie begrippen werd in feite iedereen genoemd : de bewoners van het land, de stad en de rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en ander volksvermaak en de daarbij horende gebouwen etc.

Meer informatie over Open MonumentenDag is te vinden op : www.openmonumentendag.nl en vul dan bij locatie b.v. Haarlemmermeer in of kom op zaterdag 9 of zondag 10 september naar de Witte Boerderij, Hoofdweg 743 in Hoofddorp. Daar zijn ook de verschillende fietstochten langs monumenten in en net buiten de Meer te verkrijgen.

Alle monumenten zijn open op zaterdag 9 sept., maar een aantal is ook open op zondag 10 sept.

 

 Cruquius Museum(1848), Cruquiusdijk 27 in 2142ER Cruquius (za + zo 11 – 17 uur).

Een van de drie stoomgemalen die het Haarlemmermeer drooggemalen hebben, maar is nu een museum .             De oorspronkelijke stoommachine is nog aanwezig en weer gangbaar gemaakt, zodat gedemonstreerd kan worden hoe het meer werd drooggemalen  Onlangs is de hele buitenzijde van ‘de Cruquius’ gerestaureerd in opdracht van de nieuwe eigenaar:  de Vereniging Hendrick de Keyzer. Naast het museum is Het Theehuis gevestigd, waar wat gedronken kan worden en dat wordt omgeven  door veel monumentaal groen.

Expositie : “Waterbazen” in combinatie met die in de Bavo-kerk op de Markt in Haarlem en die in het Rijnlandshuis in Spaarndam over belangrijke personen(Conrad en Brunings) voor de waterstaat in Nederland.

Helaas geen gratis toegang, maar wel gratis rondleidingen op za 13,14 en 15 uur en zo Living History om 13 en 14.30 uur.

 

RK kerk Joannes de Doper(1860), Kruisweg 1069 in Hoofddorp (za 10 – 16 uur )

De noordzijde  van het dak van deze neoklassieke  kerk is nog bedekt met de oorspronkelijke dakpannen  n.l.:  Oegstgeesterdakpannen . Deze bijzondere dakpannen lagen ooit ook op de voormalige RK-kerk in Lijnden, de Hoofdvaartkerk en  de boerderij Peking en nog steeds op de Prot. kerk in Abbenes. De zuidzijde is bedekt met zonnepanelen waardoor de kerk nu ‘energie-neutraal’ is. In de voormalige paardenstal  is de boekwinkel gevestigd. De beeldentuin achter de kerk  is open. De kerk is niet zo lang geleden verbouwd en  is te bezichtigen, waarbij zeker ook een bezoek gebracht moet worden aan:’het Fundament’ onder de kerk.

 

(Kunst)Fort bij Vijfhuizen(1904), Fortwachter 1 in Vijfhuizen (za + zo 13 – 17 uur).

Dit is een van de drie forten van de Stelling van Amsterdam in de Haarlemmermeer en nu kunstenaars ateliers en tentoonstellingruimte. Het Fortterrein is vrij toegankelijk. In een andere tentoonstellingsruimte een verhaal waarbij de ‘Stelling van Amsterdam’ voorgesteld wordt als voorloper van ‘Fort Europa’

Restaurant ‘Het Fort’ is open op  OMD, maar ook op di t/m zo van 10 – 17 uur.

Er zijn twee exposities: 1) Raymond Barion met Parallel Perspectives  en

2) Joeri Woudstra met Millennial Gravestone Quotes.

 

Fort bij Aalsmeer / Crashmuseum 40-45, Aalsmeerderdijk 460 in 1436BM  Aalsmeerderbrug (za + zo 11-16 uur)

In het museum wrakstukken van neergestorte oorlogsvliegtuigen en de verhalen erachter. Er is een replica van een Spitfire te zien en de originele resten van een Fokker D-21.Er is een radiokamer ingericht met radioappara-tuur uit vliegtuigen van de Tweede Wereldoorlog. In de gangen hangen aquarellen van vliegtuigen van Thijs Postma.   Het Crashmuseum op zaterdag en zondag open op Open MonumentenDag en dan is ook het buitenterrein te bekijken en daar zijn ook de resten van de sluisjes te zien waardoor de bietenschepen in en uit de Haarlemmermeer konden  komen.

 

Historisch Museum (Mentzhoeve, ca 1864), Bosweg 17 in 2131LX Hoofddorp (za en zo 13 – 17 uur).

Het museum neemt de bezoeker mee op een boeiende ontdekkingsreis langs de  geschiedenis van de Haarlemmermeer vanaf de drooglegging in 1852 tot en met vandaag.

Helaas geen gratis toegang, maar wel een gratis rondleiding op za om 14 uur en op zo kidsgidsen om 14 en 15 uur.

Er zijn twee exposities: 1) ‘Pioniers in de Polder’, oude en nieuwe pioniers vertellen.

2) ‘Tuig !’, een collectie paardentuigen uit de tijd van ploegen etc. met paarden.

 

Molen ‘De Eersteling’(1856) ,Hoofdweg 741 in 2131MA Hoofddorp (za 10 – 17 uur).

Deze ronde stenen korenmolen werd in 1977 in z’n geheel verplaatst naar de huidige locatie. Er worden rondleidingen gegeven en in de nieuwe winkel, is meel te koop. Er is vandaag een Ambachtendag waarbij  diverse ambachten worden gedemonstreerd. Ook zijn de tractoren van Meer-Historie te bezichtigen na de rondrit van 10 tot 11 uur door Hoofddorp.

Om 11.00 uur opent wethouder Derk Reeneman officiëel de Open MonumentenDag in Haarlemmermeer.

 

Witte Boerderij(ca. 1860), Hoofdweg 743 in 2131MA Hoofddorp ( za + zo 11 – 17 uur ).

In deze kop-romp boerderij, een veel voorkomende kleinere boerderij in de Haarlemmermeer, is nu  Meer-Historie gevestigd. Hier zijn de drie fietstochten  te verkrijgen langs monumenten in Haarlemmermeer en net daar buiten , evenals de ‘Fietstocht langs boerderijen door de zuidelijke Haarlemmermeerpolder’.

Monumentenfietstocht 2 gaat ook langs een aantal nog aanwezige sporen van de Haarlemmermeerspoorlijnen tussen Aalsmeer, Hoofddorp, Vijfhuizen, Nieuw-Vennep en Weteringbrug.

Er zijn twee activiteiten : 1) Loes Verbrugge exposeert glasfusion-objecten,

2) Francisca Janssen houdt een inloop-workshop ‘Selfie tekenen’ tussen 13 en 16 uur.

 

 

En net buiten de Haarlemmermeer:

In Halfweg is het Stoomgemaal Halfweg(1852) onder stoom op za + zo van 10 – 16 uur. Hier werd het water dat door de gemalen in de Ringvaart van de Haarlemmermeer gepompt werd, afgevoerd naar het toen nog open IJ, wat toen direct achter de drie sluizen in de Spaarndammerdijk lag, want pas  rond 1870 werden het Noordzee-kanaal  en de IJ-polders aangelegd. Ook zijn in Halfweg  verschillende andere monumenten te bekijken.

Monumentenfietstocht 1 gaat langs de noordzijde van de Haarlemmermeer en Sloten, Osdorp en Halfweg.

 

dirk hoeksema; september 2017.