Op zoek naar wensen en behoeftes van de buurt

Misschien bent u ze al tegengekomen: de stadsdeelmedewerkers die van alles van u willen weten over de buurt. Nog tot 1 juni  kunt u ze zomaar op straat tegenkomen. Met vragen als ‘omschrijf uw buurt in drie woorden’ en ‘wat is je lievelingplek’.  Het doel is om inzicht te krijgen in de leefwereld van de mensen die er wonen en werken. En zo antwoord te krijgen op de vraag: waar moeten we in 2018 op focussen in de verschillende wijken? De Westerpost liep een middagje mee.

Tekst en foto: Shirley Brandeis

Ze heeft geen tijd, maar ze roept het wel nog even luid en duidelijk: “Ik vind het hier fantastisch. Een prima plek om te wonen!” Het accent licht Jordanees, de uitstraling van een bewoonster die al heel wat woonjaren rondom de Osdorper Ban erop heeft zitten. Natuurlijk vindt gebiedsmakelaar Hein de Ruijter leuk om dat te horen, zegt hij. Maar: “We horen ook graag wat beter kan.” Gelukkig wil zijn volgende bewoonster die hij op straat vraagt of ze wat vragen wil beantwoorden hem dat uitgebreid vertellen. Want: “Amsterdam is Amsterdam niet meer,” zegt ze. Ze somt het op: troep op straat, mensen kun je niet aanspreken of je krijgt een grote mond, fietsers fietsen over de stoep. “Maar de gemeente doet zijn best, hoor,” vindt ze. De Ruijter noteert: ze wil het veiliger en schoner in de buurt. Ze knikt. “Op de Osdorper Ban is het soms net het circuit van Zandvoort, zo hard racen ze er.”

Gebiedsmakelaar Kenan Tas in gesprek met een ondernemer aan Hoekenes

Niks over het hoofd zien
“We kunnen natuurlijk van alles bedenken van achter ons bureau, maar zelf de buurt intrekken en met bewoners en ondernemers in gesprek gaan levert zoveel meer op,” zegt Erik Bobeldijk, portefeuillehouder participatie. “Dan hoor je hoe bewoners en ondernemers het beleven. Dat maakt ons als lokale overheid veel effectiever. En maakt het werk ook nog leuker!” Zowel de positieve als negatieve geluiden noteren de stadsdeelmedewerkers deze middag even graag. “Natuurlijk is het leuk te horen dat iets goed gaat in een wijk,” zegt gebiedsmakelaar Kenan Tas. “Maar we horen graag waar we de aandacht op moeten richten in 2018. De hoofdlijnen zijn bekend, de details, daar gaat het ons nu om. Waar moeten we nog meer opletten, en waar? Zijn dat dezelfde dingen als vorig jaar of horen we iets nieuws? Ik krijg al veel informatie tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden. Doordat mensen me dingen melden, of tijdens mijn maandelijkse bezoek aan de jeu de boule vereniging. De interviews nu zijn nodig om zeker te weten dat we niks over het hoofd zien.”

Levendiger
‘Mooi’ en ‘rustig’ noteert Tas bij een Osdorpse ondernemer die bij het Osdorpplein woont. En ook: graag meer kinderspeelplekken in de buurt. Een bezoeker uit Oost (“Mijn schoonmoeder woont hier”) wil het wel wat levendiger in Osdorp. Een bewoonster laat op haar telefoon foto’s van de rattenoverlast in haar tuin zien. “Zet dat maar op de lijst.” Een ander tipt het stadsdeel dat er wat gedaan moet worden aan de sociale cohesie in de buurt. “Ik weet amper wie er naast me woont.” Het wordt allemaal opgeschreven.

Lekker multicultureel
Van ‘gezellig’ tot onveilig, van ‘echt mijn buurtje’ tot ‘het mag hier wel beter’ en van ‘lekker mutlicultureel’ tot ‘de verkeersstroom op Meer en Vaart kan beter’ klinkt het tijdens de vele interviews. Eén ding is duidelijk: wie zich laat interviewen heeft een stem. Die kan vertellen waar het stadsdeel bij het opstellen van de gebiedsplannen 2018 echt op moet letten.

In gesprek
De uitkomsten van alle interviews en de projecten die het afgelopen jaar zijn gerealiseerd kunt u van 26 juni tot 30 juni op verschillende plekken in Nieuw-West bekijken. De locaties worden nog bekend gemaakt.  U kunt daar ook met de stadsdeelmedewerkers in gesprek  gaan over uw ervaringen en of u zich herkent in de resultaten van de interviews.

Wilt u meer weten over de gebiedsplannen of de gebiedsplannen van dit jaar lezen? Zie www.amsterdam.nl/gebiedsgerichtwerken.

 

  2 comments for “Op zoek naar wensen en behoeftes van de buurt

Comments are closed.