Op zoek naar een Vriendenkring?

Geuzenveld – Vrienden maken klinkt simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Zeker mensen met een beperking vinden het vaak lastig. In Amsterdam is er daarom ‘Vriendenkringen’, waar begeleiders samen met jou de stap zetten om een – de naam zegt het al – vriendenkring op te bouwen. Richard Janse vertelt over zijn vrienden.

Shirley Brandeis

Ze dansten de twist, ze deden de Lambada, zwijmelden op Boney M (“By the rivers of Babylon…”), hosten op Frans Bauer (“Heb je even voor mij”) en zongen tegen tienen ’s avonds mee met Hazes-klassieker ‘De hoogste tijd’. De 30-plussers die vorige maand in het Pluspunt het feest van DJ Richard bezochten, hadden een heerlijke, swingende avond. Het idee kwam van de muziekliefhebber zelf, die iedere dinsdag van 20 tot 23 uur met zijn avondshow te horen is op www.energy-radio.nl. Daar maakt hij via de chat contact met de mensen; luisteraars die een verzoekplaatje indienen of hun verhaal bij een gedraaid nummer willen delen. In het dagelijks leven is het sociale contact een stuk moeilijker voor Richard. Dankzij Dock-medewerkster Irene Peters, projectleider bij Vriendenkringen Nieuw-West, heeft hij nu een kring met vrienden.

V.l.n.r.: Richard (DJ), Sarah (stagiaire) en Irene (projectleider)

V.l.n.r.: Richard (DJ), Sarah (stagiaire) en Irene (projectleider)

Wat zoek je?
Irene: “Er zijn tal van Vriendenkringen in Amsterdam, zowel voor jongeren als volwassenen. Als mensen zich bij ons melden, kijken we eerst wat er bij iemand past. Wat voor contacten zoek je, is dan de eerste vraag: alleen mannen, a;;een vrouwen of gemengd, welke leeftijd, welke interesses?” Richard, die zelf weinig familie en vrienden in Amsterdam heeft en niet veel uitgaat, vond het de eerste keer best spannend. “Irene had een groep van tien mensen samengebracht die elkaar nog niet eerder had ontmoet. Door de gesprekken, samen met een begeleider vanuit Vriendenkringen, leerden we elkaar een beetje kennen.” Irene: “Samen praten we dan natuurlijk ook over wat vriendschap voor je betekent.” Richard weet dat goed: “Dat je goed naar elkaar kunt luisteren, elkaar feedback geeft, dat je dingen deelt, plezier maakt samen.”

Pannenkoeken
En dat doet de Vriendenkring waar Richard sinds augustus 2015 deel van uitmaakt. Na de  kennismaking en het gesprek over vriendschap en omgangsregels, werd afgesproken wat de groep graag samen wil ondernemen. Zo gingen Richard en zijn vrienden al een keer samen bowlen, was er een spelletjesavond, aten ze samen pannenkoeken, ging men naar de film en onlangs was er dus de Muziekavond voor 30-plussers, ook voor uitgaanders van  buiten de Vriendenkring. Niet dat men continu en bij alles gezamenlijk over de dansvloer moet swingen. Irene: “Het is net als bij een gewone vriendengroep. Je organiseert iets en kijkt wie mee wil doen. Soms doe je dingen met de hele groep, soms met een kleiner groepje of met iemand samen.” Richard: “We houden niet allemaal van voetbal, hè.”

De beperkingen van de Vriendenkringvrienden lopen uiteen. Van autisme tot een lichamelijke beperking tot aan mensen zoals Richard, die zelfstandig wonend zijn (in zijn geval bij Stichting Philadelphia), een baan hebben (de DJ werkt overdag bij de technische dienst van Cordaan en in de catering bij het ROC) en moeite hebben met contacten leggen. In verschillende stadsdelen hebben zij de kans om samen met een begeleider van Vriendenkringen een groep vrienden te maken. In Nieuw-West zijn er momenteel vijftien opgericht, waaronder de Good Girlzz voor jonge meiden.

Vrijwilligers gezocht
Inmiddels is Richard helemaal op zijn gemak binnen zijn Vriendenkring. “Van sommigen heb ik al hun telefoonnummer om af en toe ook samen wat af te spreken.” Begeleiding blijft na het samenstellen van een kring nodig. Hiervoor zoekt DOCK, dat het project Vriendenkringen in samenwerking met MEE Amstel en Zaan uitvoert, naar nog meer vrijwilligers die zes tot acht uur per maand willen besteden aan ondersteuning. Irene: “Denk daarbij vooral aan het meedenken bij het organiseren van een activiteit en het ondersteunen van de deelnemers daarbij. De vrijwilliger maakt de vrienden sociaal vaardiger, behendig in het organiseren van hun eigen bijeenkomsten en verdwijnt steeds meer naar de achtergrond.”

Kleine wasjes
Sarah Kwyasse begeleidde als stagiaire Richard bij het uitvoeren van zijn avondje met muziek en dans. Een locatie werd gevonden, een dag geprikt, een tijdstip gereserveerd, promotie gemaakt, Richard verzorgde de muziek en de discobollen en de zaal werd door de Vriendenkringbegeleiders en een andere deelnemer versierd. De bezoekers deden de rest. Dé hit van de avond was ‘Kleine wasjes, grote wasjes’, een gouwe ouwe waarbij niemand meer stil kon zitten. Irene wilde graag wat meer disco. “Dus vroeg ik Michael Jackson aan.” Het plezier van de mensen, daar deed Richard het voor. “Heerlijk als mensen lol maken op mijn muziek!”

 Informatie

Bij Vriendenkringen leer je mensen kennen en kun je nieuwe vrienden maken. Vriendenkringen brengt je in contact met andere mensen uit jouw buurt. Als het klikt, kun je samen een vriendenkring vormen. Een vrijwilliger zorgt dat jouw vriendenkring regelmatig bij elkaar komt.  Als je nog vragen hebt of je wilt aanmelden voor Vriendenkringen (of vrijdag 16 april om 12:30 naar de kennismakingsbijeenkomst bij De Havelaar aan de Douwes Dekkerstraat 2 wilt komen), neem dan contact op met Irene Peters: 06 38 75 92 61. Zie ook: www.vriendenkringenamsterdam.nl.