Ook voor zwemmen voor volwassenen the place to be

De Sporthoeve:

Badhoevedorp. Ze zijn buren en ze zwemmen samen, Awa de Haan en Joke Verburg,   maar hun achtergrond is heel verschillend. Joke Verburg komt uit Amsterdam,  Awa de Haan werd geboren in Senegal. “Ja, een land met veel water”, vertelt ze, “maar het is zeker niet zo, dat iedereen daar vindt dat je moet leren zwemmen. Dat is heel anders dan hier.” Het is maar één van de vele dingen die voor haar anders waren, toen ze Nederland – nu zo’n 15 jaar geleden – voor het eerst zag. “Ik kwam hier vanwege de liefde. En ja, voor iemand uit Senegal is er dan echt wel sprake van een cultuurschok. Het was hier koud, iedereen die ik zag had haast, ik dacht werkelijk even: wat moet dat worden hier? Maar het is allemaal goed gekomen. Ik ben hier prima gesettled.”

Awa, getrouwd met een Nederlander en moeder van vier,  had gezien hoe haar kinderen leerden zwemmen . Ze vond direct dat het zinvol was, als zij het zelf ook zou kunnen en besloot het op volwassen leeftijd te gaan leren. “Voor mij was het, gezien mijn roots,  een hele stap. Het leek me een enorme uitdaging. Een half jaar geleden ben ik begonnen. Samen met Joke, mijn buurvrouw.  Het gaat erg goed. Het moeilijkst vond ik de schoolslag, de rugslag is fijn als je lekker in het water wilt ontspannen. We zitten in een groep met gemiddeld 8 mensen en ze komen overal vandaan: behalve uit Nederland en Afrika uit Turkije en India. Een mooie  mix, zou ik zeggen. Het is heel erg gezellig. En ik heb er zeker geen spijt van, dat ik voor de Sporthoeve heb gekozen om te leren zwemen. De prijs is heel redelijk, de temperatuur van het water is lekker warm en er zijn prima andere faciliteiten, bijvoorbeeld een sauna. Ook de lessen zijn heel prettig. Ik ga er met veel plezier naar toe.”

Joke Verburg  sluit zich graag bij de mening van Awa aan. “Ze was enthousiast en ik dacht: ik ga met haar mee. Ik kon wel zwemmen, ik had als kind al mijn A-diploma gehaald. Maar om nu te zeggen dat ik daarna nog veel heb gezwommen…. Het was er bij mij nooit zo van gekomen. Dat vond ik wel jammer. Ik heb nu zelf kinderen en die hebben allemaal goed leren zwemmen. Alleen, zo zou je kunnen zeggen, ik heb nooit echt met ze mee gezwommen. Waarom de Sporthoeve? Awa en ik wonen in Nieuw-Sloten en dan is de Sporthoeve lekker dichtbij. Ik heb het zwemmen heel snel weer opgepikt. Dat viel me erg mee en ik besloot door te gaan voor het B-diploma. Erg leuk, ik mag zeggen dat ik ga  als een speer. Sinds kort heb ik even afgehaakt, want de lessen vielen voor mij organisatorisch niet meer goed in te passen. Maar ik ben erg enthousiast over de manier waarop in de Sporthoeve aan volwassenen zwemmen wordt geleerd. We waren en zijn een prima groep en ieder zwemt op zijn eigen niveau. De lessen van instructeur Ad zijn erg leuk en het is altijd heel erg gezellig. Wat mij betreft: een absolute aanrader. Ik ben heel blij dat ik met Awa ben meegegaan.