Ook Koningslinde voor Badhoevedorp, Zwanenburg en Lijnden

Badhoevedorp. Bij de inhuldiging van een nieuwe koning hoort een gemeentelijk gebaar: het planten van een zogenaamde Koningslinde. Dat betekent voor onze polder met zoveel woonkernen flink wat koningslindes. Geen 26, zoals je volgens het boekje zou mogen verwachten, maar –om verschillende organisatorische redenen – 16. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 april vonden deze een plekje in respectievelijk Badhoevedorp, Zwanenburg en Lijnden.

Anja Maas

Vrijdagmorgen 26 april beet Badhoevedorp de spits af. Tegen 9.30 verscheen wethouder Arthur van  Dijk ter hoogte van de hoek Havikstraat/Burgemeester Amersfoordtlaan om ervoor te zorgen dat de boom ter ere van Koning Willem-Alexander volgens de regels der kunst de grond inging. Dat gebeurde in de buurt van het Acrobaten Monument. De ceremonie, die uiteraard een ceremonieel tintje had, was georganiseerd door de Dorpsraad die officieel optrad als gastheer. De kleutergroepen van de zeer nabij gelegen Oranje Nassauschool – leerlingen van 4, 5 en 6 jaar oud – deden mee met deze feestelijke gebeurtenis. Schooldirecteur Bert Verkade was gevraagd te functioneren als ceremoniemeester. De nieuwe boom zal opgroeien in het plantsoen tegenover de Havikstraat, dichtbij de Koningslinde Juliana-Beatrix. “En omdat we nu zal zeker weten dat deze vruchten in de toekomst nooit aan de deze boom zullen hangen, delen we ze nu alvast uit”, zei Wim Eweg. De voorzitter van de Badhoevedorpse winkeliersvereniging was aanwezig met een royale voorraad oranje mandarijnen, die groente- en fruitspecialist Spronk voor een prettig rijsje aan zijn organisatie beschikbaar had gesteld, als extra feestelijke attentie bij het planten van deze bijzondere boom. “Niet alleen feestelijk”, stelde Wim Eweg, “maar deze lekkere traktatie is ook nog eens gezond. En heeft de enige echte feestkleur voor de komende dagen: Oranje. Passender kunnen we het niet maken, dachten we.”

Zaterdag 27 april was het de beurt aan Zwanenburg om ruimte te maken voor de traditionele koningsboom. Burgemeester Theo Weterings kwam naar de Plantsoenlaan om de spade hiervoor in de grond te zetten. De betreffende locatie is voorlopig. Het is de bedoeling dat de linde wordt herplant bij de nieuwe Maatschappelijk Functionele Accommodatie voor Zwanenburg, die gerealiseerd zal worden bij het Dorpsplein. Ook Lijnden kreeg afgelopen weekend zijn eigen koningsboom. Aan de Raasdorperweg tegenover nummer 7 zorgde wethouder Steffe Bak voor een blijvende groene herinnering aan de troonswisseling van  30 april 2013.

 

Ook Badhoevedorp kreeg zijn eigen Koningslinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.