Ooit de slechtste school van Nederland, nu het beste gebouw! 🗓 🗺

Meest recent
Ru Pare Community Map

Open huis: zaterdag 26 mei

De Ru Pare community in Slotervaart heeft van de vakjury de gouden Amsterdamse Architecten Prijs 2018 beste gebouw gewonnen. “Ik heb nog steeds knallende koppijn, we hebben het tot diep in de nacht gevierd,” vertelt een van de architecten, Auguste van Oppen. “Ru Paré zegt iets over een manier van werken waarbij bewoners, initiatiefnemers en architecten tegen de klippen op iets voor elkaar proberen te krijgen. Het betekent echt iets voor de stad.” Volgens de vakjury steekt de Ru Pare Community met kop en schouders boven de andere projecten uit. “de architecten van Ru Paré Community tonen aan hoe met zeer zorgvuldig gekozen aanpassingen en een relatief klein budget, een groot resultaat kan worden geboekt. Een zeer knappe prestatie. Andere genomineerden waren bijv. het nieuwe olifantenverblijf van Artis, een flitsend datacenter, de nieuwe IJhal in het Centraal Station, een studentencomplex en een yuppentoren.

 

Foto: Brandeisfotografie.nl

Wat vroeger bekend stond als de slechtste basisschool van Nederland is door BETA Architects in samenwerking met Elisabeth Boersma en Marc van Asseldonk getransformeerd tot een succesvol wijkcentrum. De minimale aanpassingen in het ontwerp hebben een grote impact, stelt de vakjury, zowel ruimtelijke als sociaal. De entree van het gebouw is verplaatst naar de gymzaal, die met haar enorme overheaddeuren als foyer dient. Daarnaast zijn er met voormalige tuinbouwkassen werkplekken gecreëerd in de tweede lijn van deze gymzaal. Deze architectonische ingrepen worden erg gewaardeerd door de vakjury. “Ze zijn met respect voor de bestaande structuur uitgevoerd”.

 

Zaterdag 26 mei is er in de Ru Pare Community van 15 tot 23 uur een open huis. Voor het officiële gedeelte met rondleiding dienen kaarten via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-open-huis-ru-pare-community-45232900824 worden gekocht. Entree kosten €5,00. Andere bezoekers kunnen er gratis in. Voor deelnemers aan de ramadan is er na zonsondergang een maaltijd.