Onderzoek naar sluipmoordenaar bij hardloopevenementen

De meerderheid van alle ongevallen tijdens de Dam tot Damloop waar ambulance inzet voor nodig is, is gerelateerd aan oververhitting. 

Tijdens de 2018 editie van de Dam tot Damloop leggen zondag 23 september 10 teamleden van het Universitair Sport Centrum van de UvA de 10 Engelse Mijl af met een capsule in hun darmstelsel, die hen in staat stelt tijdens de wedstrijd hun kerntemperatuur af te lezen. Dit is een initiatief van de werkgroep “Hardloopevenementen en Hyperthermie” onder leiding van Professor Maria Hopman van het Radboud UMC, met als doel voorlichting te geven aan hardlopers over de risico’s van oververhitting.

De werkgroep is tot stand gekomen op initiatief van Joost Fonville, de vader van de 24-jarige student die in 2014 overleed aan de gevolgen van oververhitting bij de Dam tot Damloop. Met de werkgroep wil hij door goede voorlichting en preventieve maatregelen inspanningsgebonden hitteberoertes voorkomen. Het Radboud UMC, Atletiekunie, Dam tot Damloop, Zevenheuvelenloop, MyTemp en het Rode Kruis maken deel uit van de werkgroep.

Dit jaar lopen er 10 lopers met een capsule van het bedrijf myTemp BV. Het unieke van de capsule is dat het de loper in staat stelt om het temperatuurverloop continu te volgen en te waarschuwen voor een te hoog oplopende kerntemperatuur. Boven de 40 graden Celsius spreekt men van hyperthermie en ontstaat het risico van een inspanningsgebonden hitteberoerte. Hartstilstand bij hardloopevenementen wordt vaak ten onrechte geweten aan een hartafwijking. De statistieken laten namelijk zien dat juist de inspanningsgebonden hitteberoerte de oorzaak is, en de hartstilstand het gevolg.

De data die verzameld worden, worden gebruikt in het onderzoek naar thermoregulatie van het menselijk lichaam tijdens inspanning van het RadboudUMC in Nijmegen onder leiding van Dr. Prof. Maria Hopman.

Daarnaast is op de website van de Dam tot Damloop een sectie over voorlichting en een voorlichtingsfilm geplaatst over het onderwerp. Deze is hier te bekijken.