Oefentherapie Mensendieck op afstand

Osdorp – Ook oefentherapeuten worden beperkt door de maatregelen die zijn genomen vanwege het Coronavirus. In principe mogen alleen medisch strikt noodzakelijke behandelingen worden gegeven in de praktijk. Reem Izzet en Zoë Prokopiou van Oefentherapie Mensendieck Pieter Caland zijn enthousiast over de oplossing: oefentherapie op afstand.

Oefentherapie op afstand is nieuw en veel mensen zijn er nog onbekend mee. “Toch zien we dat het meestal soepel verloopt en dat mensen er snel aan wennen. Normaal gesproken is het intakegesprek face-to-face, waarbij we naar de klachten vragen. Dat kan natuurlijk heel makkelijk nu op afstand”, aldus Reem. Het beeldbellen kost voor de patiënt minder tijd, want hij of zij kan simpelweg vanuit huis, werk of een andere locatie inbellen. Op beeld kunnen de oefentherapeuten ook de houding en bewegingen zien en inventariseren wat de klacht is. “Hierdoor kunnen we ook persoonlijk advies en oefeningen geven. Er zijn tal van mogelijkheden om vanuit huis klachten te verhelpen.”

Beeldbellen bestond al binnen de eerstelijns gezondheidszorg en oefentherapie, maar het werd nog weinig toegepast. Reem Izzet: “Vanwege het coronavirus zijn we versneld gestart met het beeldbellen via een beveiligde verbinding. We doen een aantal behandelingen beeldbellen per dag. De reacties van mensen die nu oefentherapie op afstand hebben gehad zijn heel enthousiast.” De hele situatie baart Reem ook zorgen omdat zij nu een grote kwetsbare groep niet ziet. Mensen met COPD, hart- en vaatproblematiek en oncologische problematiek durven vanwege het virus het huis niet uit. Zij zijn een extra kwetsbare groep die we nu toch op afstand kunnen helpen.

“Ook merken we dat onze patiënten minder bewegen. Ze gaan minder snel naar buiten uit angst om het virus te krijgen. Dat is een kwalijke zaak op dit moment. Voor ons is de vraag ook: hoe treffen wij deze mensen over een aantal weken aan?” Reem en Zoë proberen mensen wel te motiveren om te bewegen, via de telefoon of via beeldbellen. “Verder willen we mensen met klachten van het bewegingsapparaat (pijn aan rug, schouders, nek, enz.) dringend aanraden contact met ons op te nemen. Via bellen of beeldbellen kunnen wij op een veilige manier snel een indicatie maken en vertellen wat wij daarin kunnen betekenen, zodat mensen niet te lang met klachten blijven lopen. Onze praktijk is dagelijks geopend dus mocht uw vragen hebben dan staan wij voor u klaar.“

Oefentherapie op afstand wordt gewoon vergoed uit de basisverzekering (tot 18 jaar) en alle aanvullende verzekeringen (vanaf 18 jaar). Bel gerust voor een afspraak, een verwijsbrief is daarbij niet nodig.

Mensendieckpraktijk Pieter Caland

Reem Izzet & Zoë Prokopiou

Pieter Calandlaan 341

020-6104114

info@gezondehouding.nl