Nu ook inloop in ’t Rietland Haarlemmermeervoorelkaar.nl: marktplaats voor vraag en aanbod van diensten

Door: Anja Maas

Badhoevedorp. “Een beetje hulp maakt het allemaal wat duidelijker. En zeker ook gemakkelijker. Vandaar dat we sinds kort namens de Vrijwilligerscentrale Haarlemmermeer van MeerWaarde op maandag een inloop aanbieden. We zijn gestart op 7 november en gaan voorlopig door tot 1 april. Iedereen die hulp vraagt of aanbiedt is welkom.”

Marina Koops is een van de 8 consulenten bij de Vrijwilligerscentrale en als zodanig betrokken bij Haarlemmermeer voorelkaar. Dit platform werd in het leven geroepen om vraag en aanbod van maatschappelijke diensten te matchen. En dat moet lukken: er zijn genoeg mensen die hun tijd beschikbaar willen stellen om iets voor anderen te betekenen, en er zijn ook genoeg mensen die rondlopen met een ‘hulpvraag’. “Praktisch voorbeeld”, zegt Marina. “Iemand wil vrijwilliger worden, bijvoorbeeld om te helpen met de Nederlandse taal. Of voor iets heel anders:  langs gaan bij iemand, om contact te leggen, of om misschien de tuin te onderhouden. Het kan van alles zijn. Hij of zij formuleert dan zijn aanbod via ons platform. Datzelfde doen de mensen met hun hulpvraag. Via Haarlemmermeervoorelkaar.nl komen ze dan met elkaar in contact.”

Marktplaats

Dat klinkt heel mooi, maar gebleken is dat een vlotte match niet altijd zonder hulp tot stand kan komen. Een duwtje in de goede richting kan dan wonderen doen, zoals een inloop aanbieden op een toegankelijke locatie, zoals ’t Rietland in Badhoevedorp. Marina houdt daar elke maandag spreekuur. “We zijn op 7 november begonnen en deze pilot loopt tot 1 april. Je kunt ons vergelijken met Marktplaats, alleen verhandelen wij maatschappelijke dienstverlening. Daarbij staat Haarlemmermeervoorelkaar.nl centraal. En omdat mensen nog wel eens moeite hebben met omgaan met websites, komen we met deze inloop. Wij zorgen hier voor uitleg van het systeem en geven tips. Bijvoorbeeld hoe ze het beste hun profiel kunnen neerzetten. Bovendien, nog lang niet iedereen heeft een computer. Wie dan toch van Haarlemmermeervoorelkaar.nl gebruik wil maken kan bij ons lang komen. Wij helpen dan de gegevens op ons platform te zetten. Niet alle dienstverlening loopt overigens via ons. Soms is er een andere organisatie beter geschikt, zoals SASA (Stichting Algemene Senioren Assistentie). Wij wijzen de mensen dan door.”

Ze voegt er nog even aan toe, dat Haarlemmermeer voor elkaar er niet alleen is voor particulieren. “Ook maatschappelijke organisaties die hulp zoeken kunnen bij ons terecht. Ze zetten in de computer wat of wie ze nodig hebben, wij schiften de eerste reacties. Zo kom je snel tot goede match.” ”

Het team van consulenten bij de Vrijwilligerscentrale is dagelijks beschikbaar tussen 10.00 en 12.30 uur via 023-5698870. Persoonlijk langskomen kan voor mensen in Badhoevedorp in ’t Rietland, iedere maandag tussen 13.00 en 14.00 uur.