Noway festival ooit vergeten? No way!

Badhoevedorp feestte op de snelweg

Anja Maas

 

Badhoevedorp. ‘Weet je wat ik zo bijzonder vind?”, aldus een bezoekster van het Noway Festival afgelopen zaterdag. “Dat bord, met daarop afslag Badhoevedorp, Lijnden. Toen dit nog de A9 was, ben ik hier zo vaak langs gereden. Dit was mijn afslag, dan was ik bijna thuis. En nu sta ik hier, onder dit bord, een feestje te vieren…..

Noway festival zaterdag 3 juni

Een bijzondere gewaarwording en niet alleen voor deze Badhoevedorpse. Vrijwel iedereen die de trappen achter de Rabobank was opgeklommen om op het oude wegdek te komen deelde haar gevoel. En zo was het allemaal natuurlijk ook bedoeld. Een unieke beleving op een unieke plek vanwege een unieke gebeurtenis….. want zo mag je het verdwijnen uit de dorpskern van een stuk snelweg uit ons dorp wel noemen, toch?

Wethouder Derk Reneman, die de gemeente Haarlemmermeer vertegenwoordigde, benadrukte dat nog eens in zijn openingstoespraakje. ‘’Badhoevedorp beleeft vandaag iets heel bijzonders. Iedereen heeft er zin in. Het is subliem. Ik zorg er graag voor dit mooie feest officieel te openen.” Derk Reneman, met onder andere verkeer in zijn portefeuille, loste het officiële startschot na een gesprekje met Danny Manasse, die de wethouder daartoe namens de Noway-organisatie uitnodigde. Daarvoor had hij nog een kort  openingsinterview gehouden met Piet Bouwhuis en zijn vrouw. Piet Bouwhuis – het is allang geen nieuws meer – hoorde bij de actievoerders van het eerste uur. Hij zette zich meer dan 40 jaar in om  de snelweg, die min of meer langs zijn deur liep, uit Badhoevedorp weg te krijgen. En nu dit, na  grote inspanningen gelukt is, kon hij op de vraag van Danny Manasse of het nu flink stiller was in zijn tuin volmondig ‘ja’ antwoorden. “Er is een gordijn van geluid weggevallen.” Er werd  nog even gefilosofeerd over de toekomst van dit stukje tracé, dat als de weg echt weg is door Rijkwaterstaat ingezaaid wordt opgeleverd. Nog niets staat vast, dus kom maar op met suggesties! De ideeënbus staat klaar.

 

Gewoon Top

Daarna ging Badhoevedorp  uit z’n dak en maakte er een feestje van, dat simpel kan worden omschreven als ‘gewoon top’. Richard van Nijkerk, de pr-man van de organiserende stichting, tegenover deze krant: “De sfeer was zonder meer geweldig. Er was geen enkel incident, op zich al bijzonder. De foodtrucks en de artiesten waren het helemaal eens: “we hebben zelden zo’n goed georganiseerd festival meegemaakt. Dat deed ons beslist goed, want zo’n evenement organiseren is beslist een uitdaging. Gelukkig kunnen we die meer dan geslaagd noemen.”

Zoals beloofd in de afgelopen weken werd het Noway festival een evenement, met een programma voor Elk wat Wils. Je kon letterlijk Voor Paal Staan en daar een record mee vestigen. Rond 14.00 uur ’s middags stond dat op 14 minuten en 3 seconden. Er waren  demonstraties, onder andere door dansschool Ponne en de brandweer, je kon meedoen met workshops en natuurlijk genieten van heerlijke hapjes en  muziek. De artiesten, onder andere Berget Lewis en Big Black and Beautiful, creëerden een topsfeer en bliezen bij wijze van spreken de geluidschermen eraf…..

En zo hoort het natuurlijk ook!