Nieuwe zebra

Amsterdam Nieuw Sloten – Om teleurstelling te voorkomen: dit artikel gaat niet over gezinsuitbreiding in Artis.

Eind september 2009 pleitte een verontruste bewoner van het Zichemplein tijdens een vergadering van de werkgroep Veiligheid, Openbare Ruimte en Milieu (VORM), voor de aanleg van een voetgangersoversteekplaats op de Antwerpenbaan. Die ’zebra’ is in maart 2011 aangelegd.

Cees Fisser

De bezorgde bewoner, de heer De Campos Neto, was vanuit zijn woning vrijwel dagelijks getuige van zogeheten ‘bijna-ongevallen’ tussen auto’s en kinderen van de basisscholen die de Antwerpenbaan oversteken. De bus-vriendelijke drempels, die daar in de rijbaan waren aangebracht, hadden op personenauto’s niet het gewenste snelheidremmende effect. De Campos Neto had bij stadsdeel Slotervaart al eerder aangedrongen op een zebrapad, maar tot nu dan zonder resultaat.

 

Zebra

Zebra

Lange rechtstanden

Voor de VORM-deelnemers kwam dit verzoek niet onbekend voor. Ook bewoners van de west- en de oosttak van de Laan van Vlaanderen en van de Anderlechtlaan hadden tussen 1996 en 2000 tevergeefs bij stadsdeel Slotervaart om zebra’s gevraagd; bij het Westmalle- en Maaseik- én het Tervurenpad.

De verkeerskundigen van Slotervaart hadden zo’n verzoek toen telkens afgewezen, omdat – zo luidde de officiële reactie: de zebra’s midden in “lange rechtstanden” zouden komen te liggen. Dat zijn lange ‘rechte stukken weg’ (zonder voorranghebbend kruisend verkeer). Omdat automobilisten in zulke rechtstanden geen kruisend verkeer verwachten, zouden ze een zebra niet tijdig opmerken of gemakkelijk negeren, waardoor schijnveiligheid zou ontstaan.

Gewijzigd beleid

In het voorjaar 2005 heeft Slotervaart het beleid voor zebra’s gewijzigd. Met behulp van een beslissingsboom kon voortaan gemakkelijk bepaald worden wanneer zebra’s binnen het beleid passen. De Antwerpenbaan kwam toen wél in aanmerking. Toch werd de vraag van De Campos Neto in 2009 niet meteen gehonoreerd.

Het verzoek dat namens de werkgroep VORM bij het stadsdeel werd ingediend, was wel succesvol. De Wijkcoördinator deelde mee dat de Verkeerscommissie van Slotervaart eind 2009 / begin 2010 een ontwerp-tekening voor goedkeuring zou voorleggen aan het dagelijks bestuur. Het ontwerp-met-zebra zou dan rond de zomer van 2010 kunnen worden aangelegd.

In novémber 2010 werd desgevraagd gezegd, dat de aanleg “nog vóór de kerst” voorzien was. En bij navraag half februari 2011 (!), stond de uitvoering in maart gepland. En ja hoor: eind maart 2011 was de zebra een feit.

De Campos Neto heeft laten weten, blij te zijn met het bereikte resultaat.

Nieuwe hoop

Wie eind juli 2011 op de website www.verbeterdebuurt.nl keek, een virtuele plek om tekortkomingen in de openbare ruimte te melden, zag dat bewoners bij de westtak van de Laan van Vlaanderen voor verkeerslichten bij het Westmallepad pleitten. In een tijd met forse bezuinigingen is de kans daarop natuurlijk uiterst klein. Het verzoek is nu ingetrokken. Maar misschien is een zebra – als die aangevraagd wordt – ook al voldoende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.